DOGAĐA SE

Zbog ovoga vam češnjak tako često pregori

01.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Nekoj hrani ne smeta ako se malo jače preprži, no češnjak definitivno nije jedna od takvih. On čak ni ne posmeđi, već samo izgori, a takav gubi onu finu aromu i poprima opor okus. Ukratko, pregoren češnjak garantirano će vam uništiti svako jelo

Koliko god pazili, puno puta se dogodi da češnjak u tavi u sekundi pregori.

Zašto se to odgađa? Razlog je jednostavan, češnjak sadrži jako malu količinu vode u sebi što znači da mu ne treba puno vremena da se skuha. Budući da ga najčešće pržimo nasjeckanog ili zgnječenog, vrijeme kuhanja mu dodatno skraćujemo pa vodite računa o tome da mu je potrebno svega pola minute do minutu da se skuha.

Zbog toga je potrebno prvo sotirati luk i druge sastojke koje idu u jelo koje radite i tek onda dodati češnjak. Pokušate li istodobno pržiti luk i češnjak, češnjak će vam izgorjeti baš svaki put.

Kad god je moguće, koristite češnjak narezan na veće komade ili zgnječene cijele češnje češnjaka jer ćete tako spriječiti da se prepeče. Poželjno ga je također dodati pred kraj kuhanja, s izuzetkom gulaša, variva i umaka u kojima će tekućina u kojoj se kuha spriječiti njegovo isušivanje.

Ako recept zahtijeva da se češnjak doda odmah na početku pripreme jela, pripremite ranije sve potrebne sastojke kako biste ih na vrijeme dodali prije no što češnjak u tavi pregori.