HLADNI GAZPACHO

Želite nešto neobično? Što kažete na osvježavajuće jelo idealno za ljeto jer se ne mora kuhati?

~2 min

12.06.2021 u 18:04

Bionic
Reading

Ljubiteljima mediteranske kuhinje dobro je poznata hladna juha gazpacho koja se ne mora kuhati, a bogatog je okusa

Rajčice su iznimno bogate korisnim nutritijentima, a sadržavaju npr. oko 22 kalorije pa ne čudi kako se redovito preporučuju osobama koje paze na prehranu.

Bogata je vitaminom C, kalcijem i magnezijem, a njezin sok snižava tlak pa je rajčica dobrodošla na meniju osoba koje imaju problema s povišenim tlakom kao i srčanim bolesnicima.

Upravo su rajčice zbog svojeg bogatog okusa važan sastojak hladne juhe gazpacho, poznate delicije španjolske kuhinje.

Zbog jednostavne pripreme ovo jelo je popularno diljem svijeta, a idealno je za ljetne vrućine jer se ne morate preznojavati nad štednjakom. Postoje najrazličitije varijante gazpacha, a posebnu notu daju mu i voćni dodaci poput jagoda, trešanja, lubenica, bresaka... Zašto ne biste isprobali prefini gazpacho koji kombinira rajčice i jagode?

Sastojci:

500 g jagoda

500 g rajčica

40 g vlasca

40 g krastavca

50 g zelenog papra

1 češanj češnjaka

20 ml bijelog vinskog octa

50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sol

Priprema:

Operite rajčice i jagode te nasjeckajte.

Zatim operite, osušite i narežite zelenu papriku i vlasac na trakice. Ogulite krastavac i narežite ga na kriške.

Stavite sve prethodne sastojke u blender te dodajte oguljeni češanj češnjaka, ocat, ekstra djevičansko maslinovo ulje i prstohvat soli. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku teksturu bez ikakvih sitnih komadića.

Gazpacho rashladite u hladnjaku od 2 do 3 sata i poslužite.

Ukrasite s nekoliko nasjeckanih jagoda i svježom aromatičnom biljkom. I dobar tek!