Ljubiteljima mediteranske kuhinje dobro je poznata hladna juha gazpacho koja se ne mora kuhati, a bogatog je okusa
Rajčice su iznimno bogate korisnim nutritijentima, a sadržavaju npr. oko 22 kalorije pa ne čudi kako se redovito preporučuju osobama koje paze na prehranu.
Bogata je vitaminom C, kalcijem i magnezijem, a njezin sok snižava tlak pa je rajčica dobrodošla na meniju osoba koje imaju problema s povišenim tlakom kao i srčanim bolesnicima.
Upravo su rajčice zbog svojeg bogatog okusa važan sastojak hladne juhe gazpacho, poznate delicije španjolske kuhinje.
Zbog jednostavne pripreme ovo jelo je popularno diljem svijeta, a idealno je za ljetne vrućine jer se ne morate preznojavati nad štednjakom. Postoje najrazličitije varijante gazpacha, a posebnu notu daju mu i voćni dodaci poput jagoda, trešanja, lubenica, bresaka... Zašto ne biste isprobali prefini gazpacho koji kombinira rajčice i jagode?
Sastojci:
500 g jagoda
500 g rajčica
40 g vlasca
40 g krastavca
50 g zelenog papra
1 češanj češnjaka
20 ml bijelog vinskog octa
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
Priprema:
Operite rajčice i jagode te nasjeckajte.
Zatim operite, osušite i narežite zelenu papriku i vlasac na trakice. Ogulite krastavac i narežite ga na kriške.
Stavite sve prethodne sastojke u blender te dodajte oguljeni češanj češnjaka, ocat, ekstra djevičansko maslinovo ulje i prstohvat soli. Miksajte dok ne dobijete potpuno glatku teksturu bez ikakvih sitnih komadića.
Gazpacho rashladite u hladnjaku od 2 do 3 sata i poslužite.
Ukrasite s nekoliko nasjeckanih jagoda i svježom aromatičnom biljkom. I dobar tek!