U svijetu u kojem jako puno ljudi još uvijek umire od gladi bacaju se nevjerojatne količine ispravne hrane. Gomila hrane završi u smeću zbog ležernijeg pristupa upravljanju narudžbama u ugostiteljstvu, no studija nedavno provedena u SAD-u pokazuje kako veliku ulogu u tome igraju i kućanstva zbog pogrešnog tumačenja datuma otisnutih na ambalaži
Situacija s datumima na pakiranju hrane u SAD-u je nešto kompliciranija nego kod nas pa dok naše potrošače zbunjuju dvije oznake, Amerikanci su u nedoumici s čak tri: 'Najbolje do', 'Prodati do' i 'Upotrijebiti do'.
Velika većina više od tisuću ljudi uključenih u znanstvenu studiju objavljenu u časopisu Waste Management vjeruje kako oznake ukazuju na datum nakon kojega hranu više nije sigurno jesti te kako su navedeni datumi regulirani federalnim zakonima.
Istina je međutim da oznake s datumima prehrambene tvrtke stavljaju dobrovoljno kako bi potrošačima ukazale na to koliko je hrana, prema smjernicama Ministarstva poljoprivrede SAD-a, svježa i kvalitetna.
Rezultat pogrešnog shvaćanja tih oznaka je previše bačene ispravne hrane, a studija pokazuje da čak 84 posto Amerikanaca povremeno baca hranu i kad se približava datum otisnut na ambalaži. Da stvar bude gora, kao datum do kojeg je hrana sigurna nerijetko uzimaju 'Najbolje do' ili 'Prodati do'.
Značenje oznaka datuma na hrani
'Najbolje do' označava datum do kojega je hrana na svom vrhuncu po okusu ili kvaliteti, 'Prodaj do' oznaka je za trgovce i govori im do kojeg bi datuma hranu trebali prodavati ili ju držati na stanju svojih zaliha, dok 'Upotrijebiti do' označava krajnji preporučeni datum do kojega možete jesti hranu vrhunske kvalitete.
Iako se svi ovi datumi odnose na kvalitetu i svježinu, 42 posto ispitanika studije o gospodarenju otpadom uvjereno je kako se oznaka 'Upotrijebiti do' odnosi na sigurnost, dok čak 19 posto njih to misli za oznaku 'Prodati do'.
U nastojanju da raščiste nejasnoće oko oznaka, neke grupacije u prehrambenoj industriji SAD-a pokušavaju popis oznaka svesti na dvije: 'Najbolje upotrijebiti do', što bi se odnosilo na svježinu i kvalitetu, i 'Upotrijebiti do' što bi se kod vrlo kvarljive hrane odnosilo na posljednji dan kad je ona sigurna za jelo.
Međutim, niti jedna od dvije oznake koje su neke tvrtke već počele primjenjivati, a kakve se koriste i kod nas, vlasti SAD-a ne smatraju jamcem sigurnosti hrane.
Trebate li hranu kojoj je istekao datum na ambalaži bacati?
Istek datuma na ambalaži hrane ne znači da proizvod morate baciti. Ukoliko hranu ispravno čuvate, pravilno je obrađujete i njom rukujete, sigurna je dok god se na njoj ne pojave znakovi kvarenja, a to će točnije odrediti vaša osjetila, nego otisnuti datum. Bakterije koje uzrokuju kvarenje uzrokuju zamjetne promjene mirisa, okusa i teksture hrane pa ako se ništa od toga nije promijenilo hrana je sigurna za jesti. Osim toga, kuhanjem, pečenjem ili podgrijavanjem hrane zaštitit će se od bakterija kao što su E. coli ili salmonela.
Zamrzavanje hrane smanjit će količinu otpada
Viškove hrane poput mesa ili kruha nema potrebe bacati kad imamo zamrzivače, no ne treba dugo čekati i bolje je to učiniti dok su namirnice svježije. Zamrznuta hrana neće se pokvariti bez obzira kad je smrznuta, ali što duže čekate ona gubi kvalitetu i svježinu. Također, što se sigurnosti tiče, smrznuta hrana nema roka upotrebe, ali s vremenom može opadati njezina kvaliteta.
Odmrzavanje je najbolje planirati unaprijed i polako odmrzavati hranu u hladnjaku, što je ispravnije od bržeg otapanja na sobnoj temperaturi.
PREPORUKA NUTRICIONISTA
Želite li kontrolirati težinu, ove namirnice moraju se češće naći na vašem stolu
Koliko dugo trajna hrana može stajati u ostavi?
Trajna hrana poput tjestenine, grickalica, konzervi, pečenih ili suhomesnatih proizvoda teoretski mogu stajati u ostavi neograničeno dugo, ali to ne znači da će zauvijek zadržati isti okus, već samo da imaju neograničen rok trajanja što se tiče sigurnosti. Svježina i kvaliteta ovise o vrsti trajnog proizvoda pa neotvorena konzervirana hrana bez oštećenja na ambalaži može ostati nepromijenjena godinama, dok isušena hrana poput tjestenine suviše dugim stajanjem na polici može poprimiti ustajali okus.
Koliko dugo možete čuvati ostatke obroka?
Promjena na kuhanoj hrani koja se pokvarila lako je uočiti, namirisati i na posljetku okusiti. U svakom slučaju, čak i pravilno spremljene ostatke obroka ne bi trebalo držati u hladnjaku duže od četiri dana, jer se bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane razvijaju čak i u njemu.
MOĆNI DUETI