Jednako kako hrana može jačati tijelo i imunitet, na isti takav način ga može i uništavati, a među brojnim prehrambenim trendovima koji se stalno mijenjaju nije uvijek lako razlučiti što je dobro za tijelo. Međutim, kako piše Dailyhealthpost.com, određena namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi uništava kožu, zglobove i šećer u krvi
Kako navodi Dailyhealthpost.com, pšenica se nalazi u gotovo svakom našem obroku, no njezino djelovanje na zdravlje je poprilično loše te kod većine ljudi negativno utječe na kožu, zglobove i šećer u krvi.
'Pšenica koju svakodnevno konzumiramo daleko je od prave pšenice. Kada bismo nekome iz 18. stoljeća dali današnji pšenični kruh, on bi ga jedva mogao i prepoznati', piše Dailyhealthpost.com. Doktor William Davis, kardiolog, jedan je od mnogih znanstvenika i liječnika koji pokušava druge educirati o istini koju krije današnja pšenica. U intervjuu za CBC News doktor Davis kaže kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice (vlakna i zdravlje srca) nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane.
Vlakna i vitamin B mogu se naći i u drugim namirnicama, poput raštike i graška, čak i u većim količinama. U osnovi, iste te hranjive tvari koje se nalazi u pšenici možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebao biti očigledan. 'U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama', navodi doktor Daivs.
Pšenica i problemi s kožom
Ugljikohidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti. Ipak, ovi ugljikohidrati se još uvijek mogu razbiti u šećere, koji dovode do povišene razine inzulina i aktiviranja žlijezda na proizvodnju masnoće, a to rezultira masnom kožom i aknama.
Kako pšenica utječe na zglobove
Poznato je da celijaklija nije još uvijek dobro istražena. Milijuni Amerikanaca vjerojatno imaju alergiju na pšenicu, a da to ni ne znaju. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posljedica te alergije koja nije dijagnosticirana. Prema doktoru Williamu Davisu, bolovi u zglobovima izazvani konzumacijom pšenice najčešće se javljaju u zglobovima prstiju i zapešća. Međutim, niti bol u leđima, kukovima i koljenima nije neuobičajena.
Pšenica i šećer u krvi
Pšenica može loše djelovati na šećer u krvi. Kako je već spomenuto, pšenica, koja je puna ugljikohidrata, u konačnici se pretvara u šećer. Što je još i gore, pšenica je prepuna amilopektina, ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.