Šipak izvana možda i ne izgleda kao najprimamljiviji plod, ali unutra se skriva pravo bogatstvo okusa i zdravlja. Nemojte propustiti ovu jesensku poslasticu i otkrijte zašto je šipak idealan i poželjan
Zrna šipka su idealna grickalica između obroka, ali ih možete koristiti uz drugo voće ili u nekim kulinarskim receptima. U jednoj čaši šipka ima samo 90 kalorija, a inače sadrži vitamine A i B te kalij
Ovaj ukusni plod jedan je od najstarijih na zemlji i datira iz antičkog doba. Raste u Iranu i sjevernoj Indiji, piše magazin Live better America, ali ga uzgajaju i mnoge druge zemlje, uključujući Europu. Postoji više vrsta šipka koji variraju od narančaste do tamnocrvene boje izvana.
Kako odabrati šipak
Plod je spreman za konzumiranje čim se ubere, a obično ga na tržištu ima od listopada do siječnja. Kada kupujete šipak birajte one koji su okrugli i tamnije crveni ili roskaste boje. Što je šipak veći, slasnija i sočnija će biti zrnca kad ga očistite. Svakako izbjegavajte plod koji ima smeđe mrlje ili suhu koru.
Nakon branja, šipak ostaje svjež do dva tjedna ako je spremljen u hladnom i suhom prostoru i bez direktne sunčeve svjetlosti. Stavite li ga zatvorenu kutiju pa u hladnjak, može ostati sačuvan i do dva mjeseca. Očistite li ga pa pohranite u zamrzivač, šipak možete čuvati i do tri mjeseca.
Čišćenje šipka
Kada ga razrežete, polovice potopite u zdjelu s hladnom vodom i rukama odvojite zrna. Zatim maknite membrane koje se drže za zrna i ocijedite očišćeni šipak. Još jedan način je da polovicu šipka okrenete naopako iznad prazne zdjele i lupate velikom žlicom dok zrna ne ispadnu.
Gdje ga koristiti
Sjemenke šipka ukusne su u svakom jelu, slatkom ili slanom. Možete ga stavljati u salate gdje će imati i estetsku funkciju ili uz meso poput piletine, svinjetine, janjetine… Imate li volju, napravite sirup od šipka, a dobar je kao desert te ide u kolače.