blagotvoran učinak

Evo zašto su omega-3 masne kiseline toliko važne za zdravlje

08.12.2021 u 06:40

Bionic
Reading

Otprije je poznato to da omega-3 masne kiseline blagotvorno djeluju na zdravlje. Međutim analize različitih studija pokazuju da ove dobre masne kiseline imaju znatno veći utjecaj na zdravlje nego što se do sada smatralo. Za opće zdravlje od iznimne je važnosti unositi veće količine omega-3 masnih kiselina, a smanjiti konzumaciju proizvoda bogatih štetnim omega-6 masnim kiselinama

Niz nedavno provedenih studija donosi dokaze koji ističu dobrobiti omega-3 masnih kiselina, posebice eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline. Ove dvije omega-3 masne kiseline nalaze se u ribi i dodacima prehrani s ribljim uljem, ali i u veganskim dodacima kao što je ulje dobiveno od algi.

Manje boli

Petogodišnji istraživački projekt koji je vodio Znanstveni centar Sveučilišta Teksas u San Antoniju identificirao je novi način na koji ravnoteža masnih kiselina u organizmu može potaknuti ili smanjiti bol. Tijekom istraživanja otkriveno je da niske razine zdravih omega-3 masnih kiselina, s visokim razinama nezdravih omega-6 masnih kiselina, potiču bol u živcima, ali i upalne procese.

Omega-6 masne kiseline uglavnom se nalaze u rafiniranim biljnim uljima koja se koriste prilikom prženja i proizvodnje prerađene i brze hrane, uključujući čips i sve vrste komercijalnih pekarskih proizvoda. Povezanost omega-6 masnih kiselina i upalnih procesa već je bila dobro poznata, no novost je njihova veza s bolovima u živcima.

Dijabetička neuropatija, bol u ekstremitetima uzrokovana oštećenjem živaca, poznata je komplikacija koja prati dijabetes. Međutim ljudi koji ne boluju od dijabetesa, ali konzumiraju puno omega-6 masti, također mogu razviti ovu bol živaca. Ista neravnoteža masti također pridonosi bolovima uzrokovanih artritisom, traumama i operacijama, tvrde znanstvenici. To se može spriječiti unošenjem veće količine omega-3 masnih kiselina te manje omega-6 masnih kiselina.

Olakšavanje migrena

Osobe koje boluju od migrena mogu si znatno smanjiti bol te njenu učestalost smanjenjem unošenja s upalom povezanih omega-6 masnih kiselina i povećanjem protuupalnih omega-3 masnih kiselina, pokazalo je nedavno istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu. Ovakvom promjenom načina prehrane određeni broj oboljelih uspješno je smanjio količinu korištenja lijekova protiv migrene.

Bolje intelektualne sposobnost i pamćenje

Britansko istraživanje testiralo je različite vrste dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama na više od 300 odraslih osoba u dobi od 25 do 49 godina. Utvrđeno je da suplementi bogati EPA oblikom omega-3 masnih kiselina pokazuju najbolje rezultate po pitanju poboljšanja intelektualnih sposobnosti i pamćenja. U drugim istraživanjima koja su se bavila povezanošću prehrane i raspoloženja te su obuhvatila gotovo 1200 odraslih Amerikanaca zaključeno je da viša razina EPA, DHA i omega-3 masnih kiselina na biljnoj bazi korelira s nižim šansama za razvojem depresije.

Zdravije srce

Analiza ranije provedenih studija koje su obuhvatile 149 tisuća ljudi otkrila je da uzimanje dodataka s EPA masnim kiselinama smanjuje šanse za nastupanje srčanog udara, potrebom za operacijama srca te smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima. Istraživanja su također pokazala da, iako su suplementi s EPA i DHA masnim kiselinama blagotvorni za zdravlje, EPA ipak pokazuje bolje rezultate.

Dulji život

Više razine omega-3 masnih kiselina predviđaju zdraviji život, a to pokazuju nedavno objavljeni rezultati poznate, desetljećima duge Framinghamske studije srca, na kojoj se temelje mnoge današnje smjernice za zdravlje srca. Znanstvenici su zaključili da su za procjene zdravlja razine omega-3 masnih kiselina u krvi jednako važne kao i krvni tlak, kolesterol, pušenje te prisutnost ili odsutnost dijabetesa.