U LISINSKOM

Prvi zagrebački nastup slavnog Rufusa Wainwrighta

03.04.2014 u 15:50

  • +4

Rufus Wainwright

Izvor: Cropix / Autor: Mladen Pobi

Bionic
Reading

Rufus Wainwright - jedan od najinventivnijih i najtalentiranijih glazbenika današnjice sinoć je prvi put nastupio u Zagrebu

U koncertnoj dvorani Lisinski održao je nastup u sklopu turneje na kojoj promovira novi album 'Vibrate: The Best of Rufus Wainwright'. 

Ovo je bio njegov drugi nastup u Hrvatskoj - prošle je godine oduševio lipanjskim koncertom u Dubrovniku.

Slavni glazbenik, poznat po suradnjama s mnogim poznatim imenima poput Pet Shop Boys, Shirley Basse, Elton John, Antony, David Byrne, Joni Mitchell, Robert Wilson, Lou Reed, Boy George, Mark Ronson i Robbie Williams, odsvirao je poznate stvari iz svojeg bogatog opusa  među kojima i kultnu izvedbu Cohenova klasika 'Hallelujah', koji se našao na soundtracku animiranog hit filma 'Shrek'. U jednom je trenutku izrazio svoje poštovanje prema hrvatskoj opernoj divi Zinki Kunc Milanov te je dao podršku za gay brakove dodavši i da sakuplja novac za snimanje opere 'Prima Donna', kao i da prikuplja sredstva za istraživanja tretmana protiv raka.

Kao gošća zvođačica predstavila se Rufusova sestra Lucy Wainwright Roche koja je između ostaloga, izvela dvije obrade, onu Robyn 'Call Your Girlfriend' i Springsteenovu 'Hungry Heart'.

Glazbenik poznat po svojim iznimnim koncertima, svirao je oko dva sata.

Zanimljivo je da je Rufusova prva opera, 'Prima Donna' premijerno prikazana 2009., a u iduće tri godine izvođena je u Europi i SAD-u. Također je napisao mnoge pjesme za filmove, a neke od njih su se našle u blockbusterima kao što su 'Moulin Rouge', 'The Brokeback Mountain' i 'The Aviator' u kojem je odigrao i manju ulogu.