MARGRETHE II

Bivša kraljica hitno hospitalizirana nakon pada u palači

20.09.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon što je nespretno pala u dvorcu Fredernsborg, 84-godišnja bivša kraljica Margrethe hitno je odvezena u bolnicu Rigshospitalet u Kopenhagenu

Unatoč padu zbog kojeg je završila u bolnici, iz kraljevske palače poručuju kako je 84-godišnja bivša kraljica Margrethe II dobro unatoč okolnostima, no ostaje do daljnjeg u bolničkom krevetu kako bi bila pod liječničkim nadzorom.

Fatalni pad dogodio se samo dan nakon što je majka aktualnog kralja Frederika otvorila u Kopenhagenu centar za multiplu sklerozu. Zbog svega što se dogodilo, svi njezini budući angažmani za sada su otkazani, među njima i današnja proslava godišnjica fakulteta u Aarhusu.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Abdikacija

Inače, bliži se i prva godišnjica abdikacije kraljice Margrethe s danskog trona u korist svog sina, kralja Frederika X. Podsjetimo, odluka da sa 14. siječnja, na 52. godišnjicu svoje vladavine, i službeno abdicira u korist svog starijeg sina, princa Frederika, šokirala je danski narod, koji se nije nadao takvoj skoroj odluci još uvijek aktualne kraljice Margrethe.

NI ZIMA JE NIJE SPRIJEČILA

Posljednja vožnja zlatnom kočijom: Danska kraljica oprašta se od trona

Pogledaj galeriju

84-godišnjakinja, koja je nakon smrti britanske kraljice Elizabete II postala najdugovječnji europski vladar, sa trona je odstupila nakon 52 godine, a većina je uvjerena kako je tu odluku donijela iz jednostavnog razloga - kako bi zadržala snahu Mary, i pokušala spasiti što se spasiti da.

Za Margrethe je 14. siječanj možda jedan od najemotivnijih datuma - dan očeve smrti i dan početka njezine vlasti. Na taj je dan 1972. godine njezin otac kralj Frederik IX preminuo je u 72. godini života, a istog je dana kao 31-godišnjakinja preuzela kraljevske službene dužnosti.