NETFLIXOVA ZLATNA KOKA

'Bridgerton' je tvornica love; vrte se stotine milijuna eura, a sve zbog jednog lošeg poteza u Disneylandu

22.06.2024 u 19:30

Bionic
Reading

Na opće zadovoljstvo milijuna obožavatelja diljem svijeta, na Netflix je napokon stigao drugi dio treće sezone ‘Bridgertona’ te ne samo da je podigao gledanost i prvih dviju sezona, koje su ponovno među 10 globalno najgledanijih serija na Netflixu, već je isto postigao i spin-off ‘Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonu’. No to nije jedino što je ova serija napravila na globalnoj razini

Početkom lipnja u Zagrebu je gostovala Julia Quinn, popularna američka spisateljica i autorica romana na temelju kojih je nastala Netflixova uspješnica 'Bridgerton’. Za one koji ne znaju, a tih je uistinu malo, riječ je o ekranizaciji priče o obitelji Bridgerton, o čijoj gledanosti nemamo šta drugo reći nego iznijeti brojke i istaknuti da je do lipnja 2024. godine prvu sezonu serije pogledalo više od 113 milijuna gledatelja.

'Najprije sam osmislila lik Simona. Upoznala sam osobu koja je imala velik problem s mucanjem i zapitala se kako je to kada netko ima takvih poteškoća u komunikaciji i kako bi to bilo da te obitelj zbog toga ne želi prihvatiti. Naposljetku, kad sam osmislila Simona, a dala sam mu i groznog oca, odlučila sam da se mora zaljubiti u članicu najbolje obitelji. Tako sam stvorila Bridgertone’, otkrila je za HRT Quinn.

Iako se u počecima možda i nećkala može li 19. stoljeće biti zanimljivo javnosti do te mjere da bi Netflix poželio ekranizirati njezine romane, danas je itekako svjesna toga da je njezin bajkoviti prikaz tog doba s razlogom osvojio sve, baš kao i serija koju je na male ekrane dovela Shonda Rhimes.

Prije nego što je potpisala ugovor s Netflixom, ova vrhunska scenaristica i producentica, koja stoji iza uspješnih serija 'Uvod u anatomiju', 'Skandal' i 'Kako se izvući s ubojstvom', godišnje je producirala oko 70 sati televizijskog programa koji je Disneyju donosio zaradu od dvije milijarde dolara. Njezin dio bili su deseci milijuna dolara, no za svaki novčić morala se natezati i boriti. Na kraju njezinoj odluci da raskine ugovor s Disneyjem i prijeđe kod konkurencije nisu doprinijeli dolari, već propusnice za Disneyland.

All inclusive propusnica

Rhimes i njezine tri kćeri imale su all inclusive propusnicu za Disneyland, a kako nije imala partnera, ishodila ju je i za dadilju. S obzirom na to da su propusnice neprenosive, početkom 2017. zamolila je jednu i za svoju sestru, jer nije mogla ići taj put s njima, i uz dosta natezanja dobila ju je. No kad su kćeri s dadiljom i tetom stigle u Disneyland, radila je samo jedna propusnica pa je nazvala visokog rukovoditelja tvrtke. Umjesto rješenja problema s propusnicama, od izvršnog direktora dobila je pitanje: 'Nemate li dovoljno?'

Potpuno izvan sebe, Rhimes mu je zahvalila na izdvojenom vremenu i potom nazvala svog odvjetnika rekavši mu neka smisle način na koji će je prebaciti na Netflix ili će u suprotnom naći nove predstavnike.

Nove sezone već su najavljene

Nakon tri snimljene i sada već prikazane sezone, gledatelji će na one iduće ipak morati malo pričekati. Četvrta sezona najavljena je tek za 2026. godinu, a potom će svake iduće dvije godine stići po još jedna.

U konačnici to znači da ćemo u ‘Bridgertonu’ uživati cijelo iduće desetljeće, a ako znamo da je s emitiranjem počeo 2020., u konačnici je to brojka od 14 godina u televizijskom svijetu. Iako je možda to sasvim uobičajeno za televizijske serije, u streaming svijetu još se nije dogodilo, a rijetki su oni koji vjeruju da bi Netflix otkazao daljnje snimanje, osobito zato što nisu obrađene sve knjige.

U pregovorima s Netflixom imala je samo jednu želju - da joj se osigura mjesto na kojem može stvarati, a da je pritom nitko ne gnjavi i da se ne osjeća kao da je stalno promatrana, a to je na kraju i dobila, uz unosan ugovor, ali i priliku da napokon radi ono u što vjeruje.

Rezultat toga bio je upravo ‘Bridgerton’ te je nadmašio sva Netflixova očekivanja. Nakon tri snimljene i sada već prikazane sezone, gledatelji će na one iduće ipak morati malo pričekati. Četvrta sezona najavljena je tek za 2026. godinu, a potom će svake iduće dvije godine stići po još jedna.

  • +9
Serija 'Bridgerton' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Rijetkost u streaming svijetu

U konačnici to znači da ćemo u ‘Bridgertonu’ uživati cijelo iduće desetljeće, a ako znamo da je s emitiranjem počeo 2020., u konačnici je to brojka od 14 godina u televizijskom svijetu. Iako je možda to sasvim uobičajeno za televizijske serije, u streaming svijetu se do sada nije dogodilo, a rijetki su oni koji vjeruju da bi Netflix otkazao daljnje snimanje, osobito zato što još nisu obrađene sve knjige.

Dapače, Netflix je u tome vidio itekako veliku priliku i nije dozvolio da mu izmakne iz ruku. Budući da je Quinn napisala i prequel knjige, one će definitivno postati prequel serije, kao što je to bio slučaj s ‘Kraljicom Charlotte’. Zbog takvih odluka mnogi se pitaju pretvara li se Netflix u tvornicu franšiza, što zapravo i ne bi trebalo nikoga čuditi jer su njegovi čelnici očito pronašli savršenu formulu za zgrtanje dodatnih milijuna.

Spin-off je očito već neko vrijeme u fokusu Netflixa, pa je tako spin-off ‘Igre lignje’ povećao gledanost originala, pokazujući time da uspjeh uistinu može ići u oba smjera. Vodeći se time, ekipa je radila na spin-offu i prije početka snimanja druge sezone serije ‘Wednesday’, ‘Peaky Blinders’ stiže u obliku dugometražnog filma, a razvijaju se i animirani i live-action spin-off ‘Stranger Thingsa’.

U LONDONU

Ljepotice iz 'Bridgertona' sve su ostavile bez daha u glamuroznim izdanjima

Pogledaj galeriju

Ipak, oči javnosti, ali i najviše pozicioniranih Netflixovih čelnika usmjerene su prema ‘Bridgertonu’, Shondi Rhimes i njezinom Shondalandu. Efekt zvan 'Bridgerton' nešto je što nitko, i da uistinu želi, ne može ignorirati jer od prvog pojavljivanja na malim ekranima ne prestaje zaluđenost njime. Sve ide do te mjere da postoje kolekcije inspirirane tom serijom, trendovi u interijerima... da ne nabrajamo dalje. No najbolja od svega je 325 milijuna eura vrijedna financijska injekcija koju je dobila britanska ekonomija u posljednjih pet godina - nakon samo tri sezone 'Bridgertona'.

Netflix kao tvornica franšiza i spin-offa

Netflix je u tome vidio itekako veliku priliku i nije dozvolio da mu izmakne iz ruku. Budući da je Julia Quinn napisala i prequel knjige, one će definitivno postati prequel serije, kao što je to bio slučaj s ‘Kraljicom Charlotte’. Zbog takvih odluka mnogi se pitaju pretvara li se Netflix u tvornicu franšiza, što zapravo i ne bi trebalo nikoga čuditi jer su njegovi čelnici očito pronašli savršenu formulu za zgrtanje dodatnih milijuna.

Spin-off je već neko vrijeme u fokusu Netflixa, pa je tako spin-off ‘Igre lignje’ povećao gledanost originala, pokazujući time da uspjeh uistinu može ići u oba smjera. Vodeći se time, ekipa je radila na spin-offu i prije početka snimanja druge sezone serije ‘Wednesday’, ‘Peaky Blinders’ stiže u obliku dugometražnog filma, a razvijaju se i animirani i live-action spin-off ‘Stranger Thingsa’.

Paralela s Taylor Swift

Tu definitivno možemo povući paralelu s Taylor Swift, pjevačicom koja je svojom glazbom, ali prvenstveno posljednjom svjetskom turnejom Eras, financijski pomogla ekonomiji brojnih zemalja, a najviše je, barem za sada, napravila za SAD. Da je Shonda Rhimes postala ‘britanska svetica’, koja im je popravila budžet, govori i čast koju joj je dala Londonska burza - upravo ona otvorila je trgovanje na njoj. I sama je svjesna toga da se kulturni utjecaj ‘Bridgertona’ nipošto ne smije podcijeniti.

‘Svemir 'Bridgertona' zauzima poseban prostor u kulturi, odjekuje među mladima i starima, pokreće razgovore i trendove te utječe na sve - od dječjih imena do inspiracija za vjenčanje. Serija je imala seizmički utjecaj na gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, 'bustajući' ga za gotovo 300 milijuna eura u posljednjih pet godina i podupirući tisuće radnih mjesta i poduzeća’, rekla je Rhimes.

Bridgerton Season 3 | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Njezine riječi potvrdili su i čelnici Netflixa otkrivši da je cijela produkcija utjecala na gotovo 5000 lokalnih poduzeća, a Rhimes je to potkrijepila riječima kako je itekako jasno da ‘umjetnost i kultura mogu dati ogroman ekonomski doprinos lokalnim zajednicama’.

Anna Mallett, potpredsjednica Netflixove produkcije za Europu, Bliski istok i Afriku, smatra da Rhimes i ‘Bridgerton’ nisu imali samo ekonomski, već i kulturni utjecaj. Važno je naglasiti i to da tih 300 milijuna eura zarade uključuje izravnu i neizravnu potrošnju, no ono što nije ukalkulirano u taj iznos ostali su izvori i načini ‘vrćenja novca’, poput asortimana proizvoda inspiriranih ‘Bridgertonom’ ili hodočašćenja obožavatelja na mjesta na kojima su snimane pojedine scene, kao što su dvorac Howard u Yorkshireu i Ranger’s House u Greenwichu.

Sve sezone Bridgertona

1. sezona – 25. prosinca 2020.
2. sezona – 25. ožujka 2022.
3. sezona – 16. svibnja 2024.
4. sezona - 2026.
5. sezona - 2028.
6. sezona - 2030.
7. sezona - 2032.
8. sezona – 2034.

Zaluđenost 'Bridgertonom'

O kakvoj se zaluđenosti radi, govore i izvještaji Pinteresta o porastu od 430 posto u pretragama trendova poput ‘Bridgerton tea party’, porasla su i pretraživanja kreativnih recepata za najukusniji čaj i čajne zabave, ali i potraga za idejama kako ga poslužiti ili kako dekorirati prostor i aranžirati cvijeće. U dućanima i dalje vlada pomama za regencycoreom i odjećom inspiriranom tom serijom, a sve se preselilo i u beauty svijet, pa je ovog ljeta glavni hit ‘prkosna romantika’, u kojoj prevladavaju rumeni obrazi i lažne pjegice.

Sa svime time na umu, ne treba čuditi to da ‘Bridgerton’ stvara povijest, i to nakon što je na male ekrane prenio već dobro nam znanu povijest. A upravo za to zaslužni su povjesničari na čije se mišljenje oslanjaju tvorci ‘Bridgertona’, predvođeni Rhimes, jer su ih angažirali kao konzultante - iako su neke fantazije ipak dozvoljene. Među njih zasigurno spada i ona da je ženama dopuštena značajna autonomija, kao i to da su osobe druge boje kože dospjele u najviše slojeve engleskog društva.

Iako se drži tog vremena, serija ipak zanemaruje političke promjene koje su se tada događale, poput Napoleonskih ratova, koji su jedva spomenuti, no zato je velik fokus stavljen na ženski užitak.

Svemir Bridgertona

Svoju adaptaciju čekaju još 4 knjige:

Zbog gospođice Bridgerton (Because of Miss Bridgerton)
The Girl with the Make-Believe Husband
Druga gospođica Bridgerton (The Other Miss Bridgerton)
First Comes Scandal

sve osim nogometa

Učitavanje...