u San SebastiAnu

Cate Blanchett dobila nagradu za životno djelo: U govoru spomenula i Georgea Clooneyja

22.09.2024 u 08:19

  • +4

Cate Blanchett

Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bionic
Reading

Cate Blanchett australska je glumica koja se posebno bavi delikatnim temama i o njima glasno progovara. Njezin trud prepoznat je u Španjolskoj, gdje je sinoć dobila jednu posebnu nagradu koja obuhvaća njezin dosadašnji rad

Holivudsku zvijezdu Cate Blanchett mnogi vole izdvojiti kao najbolju glumicu današnjice. Među brojnim priznanjima za svoje glumačke projekte, primila je dvije nagrade Oscar, devet nagrada AACTA, četiri nagrade BAFTA, četiri nagrade Zlatni globus, tri nagrade Ceha glumaca, a sinoć je u impozantnoj zgradi Kursaal u San Sebastianu primila najveću počasnu nagradu događaja, nagradu Donostia.

Ova nagrada se od 1986. godine dodjeljuje za životno djelo i priznanje izuzetnim glumcima, režiserima i drugim filmskim stvarateljima za njihov doprinos filmskoj industriji. Glumice koje su ranije dobile ovu nagradu su Susan Sarandon, Dame Judi Dench, Meryl Streep, Julia Roberts i brojne druge glumačke dive.

Ovo su najljepše turske glumice današnjice Izvor: Društvene mreže / Autor: Montaža: Neven Bučević

Meksički redatelj Alfonso Cuarón, koji je nedavno radio s Blanchett na filmu 'Disclaimer', predstavio je australsku glumicu i producenticu govorom punim ljubavi hvaleći njezinu 'neutaživu žeđ za znanjem, pravednim ciljevima i umjetnošću'. Redatelj je dodao da se glumica odbila preseliti u London zbog dugog razdoblja snimanja serije i odlučila se voziti četiri sata naprijed i natrag kako bi nastavila njegovati svoj obiteljski život i ulogu majke.

George Clooney čestitao prijateljici

Dok je izlazila na pozornicu kako bi preuzela svoju nagradu, puštena je i emotivna poruka koju je još na Filmskom festivalu u Veneciji snimio George Clooney.

'Želim reći da postoji gluma kao profesija, a postoji i gluma kao umjetnost', rekao je Clooney, svrstavši Blanchett uz bok Marlonu Brandonu, Catherine Hepburn, Meryl Streep i Robertu de Niru.

U daljnjem govoru osvrnuo se i na njihovo dugogodišnje prijateljstvo: 'Catie, osjećam se sretnim što sam imao priliku raditi s nekim tko je tako darovit i ljubazan, i ponosan sam što te mogu nazvati prijateljicom', rekao je glumac našalivši se da nije mogao doći na ceremoniju zato što pije i nema hlače, aludirajući na činjenicu što video prikazuje samo njegovu gornju polovicu.

Cate Blanchett primila značajnu nagradu

Blanchett je, usred smijeha, započela svoj govor zahvalnice uzvikom: 'J****i George!'

Nakon simpatičnog priznanja prijatelju koji ju je dirnuo u srce, Blanchett je započela svoj emotivan govor: 'Kao Australka koji radi u inozemstvu, imala sam privilegiju nadići mnoge granice. Ovdje, u Baskiji, na ovom iznimno živahnom festivalu koji i sam nadilazi kulturne, regionalne i međunarodne granice, osjećam se kao na pravom povratku kući. Vrlo sam počašćena.'

Glumica se osvrnula na svoju dugu karijeru rekavši da je 'vezivno tkivo' u njezinom radu želja da otkrije što znači biti čovjek: 'Kreativni život potaknut je neizvjesnošću i sumnjom; to je DNK svakog projekta. Ova neizvjesnost me pokreće. To je vrlo neugodno mjesto i nešto što mislim da svi dijelimo kao ljudi. Živimo u vrlo, vrlo nesigurnim vremenima.'

kao modna pista

Ovakav glamur Italija dugo nije vidjela: Pogledajte stajlinge koji su privukli najviše pogleda

Pogledaj galeriju