SVJETSKA PREMIJERA

Danis Tanović otvara Sarajevo Film Festival komičnom dramom 'Nakon ljeta'

12.07.2024 u 12:55

Bionic
Reading

'Nakon ljeta' novi dugometražni film oskarovca Danisa Tanovića imat će svoju svjetsku premijeru 16. kolovoza na otvorenju jubilarnog 30. Sarajevo Film Festivala. Film je nastao u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Tangaj Production (Rumunjska), Tramal Films (Slovenija) i Baš Čelik (Srbija)

'Nakon ljeta' komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Danis Tanović višestruko je nagrađivani redatelj, scenarist i producent. Za svoj prvijenac 'Ničija zemlja' nagrađen je za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Cannesu 2001, a 2002. Oscarom za najbolji strani film. 'Ničija zemlja' osvojio je preko 50 nagrada na međunarodnim festivalima. Za filmove 'Epizoda u životu berača željeza' i 'Smrt u Sarajevu' Tanović je nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu 2013. i 2016. godine.

Film 'Nakon ljeta' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Propeler Film

Film je sniman 2023. godine na otoku Prviću prema scenariju koji supotpisuju Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Danis Tanović. Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi.

'DESET U POLA'

[FOTO] Premijera komedije Danisa Tanovića napunila Kino SC, u kojemu nije nedostajalo poznatih Hrvata

Pogledaj galeriju

Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, scenografkinja Veronika Radman, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Dubravka Skvrce, majstorica maske Silvija Bradica, a dizajneri zvuka Marian Balan i Marius Leftărache. Producenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Jovan Marjanović, Mirsad Purivatra, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Rumunjskog filmskog centra i Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe za razvoj projekta, u koprodukciji s BH Telecomom.