INTERVJU: NIKOLA LESAR

'Dinini komentari najviše vrijede i najviše straše'

14.11.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Nikola Lesar, najmlađi i u kuhinji najzaigraniji natjecatelj finala Masterchefa, samo za tportal je rekao sve, i još ponešto, o šouu, žiriju, natjecateljima, sebi i... drugima

Najmlađi ste u finalu. Je li to prednost ili nedostatak?

I prednost i nedostatak. Prednost u smislu modernih i ludih ideja, a nedostatak zbog manjka tehničkih vještina koje su potrebne da se te iste ideje i provedu. Ali više gledam na svoje godine kao na neki bonus u svemu tome.

Otkud izviru vaše 'luckaste' kulinarske ideje?

Kuham po filozofiji da hrana nije samo nešto čime se trpamo kad smo gladni, već jedna od glavnih i najjačih emocija. Pomoću nje možemo prizvati mnoga sjećanja, bila to nedavna ili iz djetinjstva. Mislim da hrana mora biti zabavna i da mora pričati svoju priču. Nije me strah dijeliti svoje mišljenje i filozofiju prema hrani, mislim da mi je to jedna od vrlina. Nikad se neću definirati kao chef ako se bojim pokazati svoje ideje. Uvijek treba ići hrabro naprijed, bilo to u kuhanju ili životu.

U nekoliko navrata ste pokazali i da ste popriličan perfekcionist, kao u ponedjeljak, kad ste odbacili sastavni dio tanjura jer je sir malo izgorio. Progovara li to vaša perfekcija ili strah od suda žirija?

Definitivno je u toj odluci igralo i neko strahopoštovanje prema žiriju te strah da me ne izblate zbog pregorjelog jela, ali nedavno je Hrvoje odlučio ne servirati svoje jelo jer mu je bilo sirovo i bio je pohvaljen zbog toga. Taj dan su nas naučili da je nekad bolje izbaciti neki element nego se totalno osramotiti i razočarati goste. Kvaliteta dobrog kuhara je slijediti ovaj primjer. Uvijek si postavim pitanje: 'Bih li ja ovo pojeo?' Po tome sudim kvalitetu tanjura.

Žiri je ove godine poprilično strog. Kako je stajati pred velikom trojkom i čekati stručni sud?

Žiri po meni nije strog. Ipak našu hranu kušaju tri stručnjaka čiji je zadatak pravedno ocijeniti ono što je stavljeno pred njih. Oni nisu strogi, već realni, što mi u neku ruku odgovara, jer bolje da mi netko kaže: 'Ej, kolega, krumpir je koma, meso tak-tak, umak ne valja pol' vraga', nego: 'Pa ok je, al' može i bolje.' Ipak oni znaju što kako treba izgledati. A stajanje pred njima i čekanje ocjene jest malo napeto.


Koliko se njihovi stavovi poklapaju s vašim?

Sviđa mi se Matina filozofija prema hrani, dosta je jednostavna, a opet ima jednu dozu ludosti poput moje. Vidi se da prati svjetske trendove hrane i jako dobro ih primjenjuje. Dinina filozofija me najviše inspirirala. Voli koristiti namirnice koje su jako zapostavljene i s kojima jako malo ljudi zna raditi te koristi isključivo lokalne i svježe namirnice. Ima jako avangardan pristup hrani. Po meni, najbolji je hrvatski chef i izuzetna mi je čast kuhati za njega i primati njegove savjete. Mislim da mi se najmanje sviđa Radovanova filozofija, ali mi je i jednako toliko draga. Njemu je bitno da je jelo fino, nije bitno kako izgleda. Ne voli jako moderne tanjure te dosta zagovara tradiciju.

Nikola u akciji
Čijeg suda ste se najviše pribojavali?

Svi troje su vrhunski znalci, ali najviše mi vrijede i najviše me strah Dininih komentara. Uvijek je realan, ali i pravedan.

Je li vas naljutio koji njihov sud?

Pa često su me hvalili zbog ludih ideja, ali su me i često kudili zbog njih, tako da zapravo nisam znao što žele. Primjer, u tjednu zdrave prehrane na prvom izazovu su mi rekli da pokušam kontrolirati tu ludost jer pretjerujem. Dan kasnije napravio sam rustikalno jelo sa zecom pa su me pokudili da im fali moja ludost. Dosta sam bio zbunjen u početku.

Tko je vaš najstroži kritičar u svakodnevnom životu?

Mislim da je moja cura Mateja najveći kritičar moje hrane, a i postupaka općenito. Bez obzira što je jedina stvar koju zna skuhati puding iz vrećice, ima super nepce i dobro mi dođe njezino mišljenje, jer svako moje novo autorsko jelo prvo kuša ona. Realna je baš kao i Dino, hehe.

S Markom Palfijem ste 'rasturili' timski tjedan, no nije uspio pasti kuhar Zoran Čobanov kojeg ste izazvali. Kako je bilo kuhati protiv jednog od dvadeset najboljih kuhara u Hrvatskoj?

Išli smo u taj izazov da nešto naučimo, a ne s ciljem da pobijedimo, jer nam je bilo jasno da je chef protiv kojeg se borimo prejak. Chef Zoran je tolika legenda da veće nema. Kuhati protiv njega, ili recimo s njim, bilo je zakon. Sviđa mi se njegova filozofija prema hrani, a i osobno je super osoba.

Koliko je vaše kuhanje napredovalo u Masterchefu?

Mislim da sam jedan od onih koji su se najviše razvijali od prvog dana pa nadalje. Upijao sam apsolutno svaku informaciju te je pokušao primijeniti. Od rezanja mrkve na 'julliene' do poširanja u maslinovom ulju. Sve mi je to bilo novo, ali me nije bilo strah isprobati. Tu mi je dobro došla moja hrabrost. Igrao sam na ono: 'Ako pukne - pukne, barem sam probao.'

Priča se da se prave gozbe u kući odvijaju nakon što se ugase kamere. Kako provodite dane u kući? Tko je prva kuhača, tko prvi glas, a tko prvi čager u kući?

Nikola i Palfi

Ekipa u kući je super. Možda će ovo zvučati smiješno, ali ono malo slobodnog vremena u kući koristimo za kuhanje. Palfi i ja smo nekoliko puta spremali nekoliko sljedova za cure koje su se izležavale nakon mukotrpnog dana. Meni i njemu nikad nije dosadno u kući. Znali smo raditi svašta, čak smo i prvi tjedan imali izbor za Miss i Mistera Masterchefa (ili kako smo mi to nazvali - masnogaštefa). Večer je bila tematska te se svatko morao zamaskirati. Martina i ja smo bili reperi i repali smo nekakvu rimu na temu naših kandidata i žirija. Pobjednici su bili Brad Pitt (Marko Matei) i Angelina Jolie (Ivana). Nikad neću zaboraviti taj dan - jedan od trenutaka koji se pamte cijeli život.

Tko vam je najdraži u kući?

Ljudi koje mogu nazvati jednima od najboljih frendova su Hrvoje i Palfi, moji cimeri. Da ih nije bilo, bilo bi mi puno teže. Jednostavno smo se našli - tri komičara koji život gledaju svijetlom stranom. To mi je bilo zakon kod njih. Moji Zagica i Palfo, hehe. Mislim da sa svima imam korektne odnose, stvarno nikad nema konflikta. Meni su svi zakon.

Je li bilo simpatija, budući da ljubav prolazi kroz želudac, a vaši želuci su uvijek bili puni vrhunske klope?

S moje strane nije. Ipak je moja prvotna misija bila kulinarski napredak, a i gledam na sebe kao na lojalno pseto. Doma me čeka moja bolja polovica i jednostavno nisam obraćao pažnju na druge.

Hoćete li nakon Masterchefa pokušati profesionalizirati svoje kulinarske vještine?

Mislim da je kuhanje moj životni poziv i planiram se i dalje baviti njime. Već imam pregršt ludih ideja koje planiram realizirati, a mnoge od njih su potpuno nove u Hrvatskoj.