NJEMAČKO NACIONAlNO BLAGO

Evo što danas radi i kako izgleda nekadašnja 'princeza leda' Katarina Witt

24.10.2018 u 06:40

Bionic
Reading

Dominirala je ženskim umjetničkim klizanjem 1980-ih te je bila zaštitni znak Istočne Njemačke i njihova prva sportska zvijezda. Zbor atraktivnog izgleda mediji su je nazvali njemačkom Brooke Shields, imala je više burnih ljubavnih priča, a danas živi u Berlinu te neumorno radi za djecu i sport

Istočnoj Njemačkoj (DDR) donijela je dvije zlatne olimpijske medalje u umjetničkom klizanju (1984. u Sarajevu i 1988. u Calgaryju). Čak četiri puta bila je svjetska šampionka, a dvaput srebrna na svjetskim prvenstvima. Na europskoj sceni bila je neprikosnovena osvojivši u razdoblju od 1983. do 1988. godine čak šest uzastopnih titula šampionki. Ti rezultati svrstali su je među najbolje klizačice svih vremena.

U rodnoj Njemačkoj, u kojoj je i danas smatraju 'nacionalnim blagom', svi su je oslovljavali s Kati, a osim po neprijepornim tehničkim i kondicijskim sposobnostima, Katarina Witt bila je poznata zbog izražajnih nastupa i odijevanja, čime je isticala svoju gracioznost.

Izvor: Društvene mreže

Pozirala je i za Playboy i rasprodala čitavu tiražu, što se ranije dogodilo tek jednom - s Marilyn Monroe. Nakratko se vratila natjecateljskom klizanju da bi nastupala za tada ujedinjenu Njemačku na Zimskim olimpijskim igrama 1994. godine, ali tada već na zalazu karijere osvaja sedmo mjesto. Osnovala je Zakladu Katarina Witt, kojoj je posvećena. 'Bavimo se djecom s tjelesnim invaliditetom, a posebno podržavamo sportske projekte', izjavila je.

Časopis Time dao joj je titulu ‘najljepše lice socijalizma’, a njemačko Udruženje sportskih novinara 2011. godine uručilo joj je priznanje Sportska legenda.

Witt je i glumila u ‘Roninu’ te objavila dvije knjige, od kojih u jednoj, 'Only With Passion', daje savjete mladim klizačicama. Poznata je i po svojim brojnim ljubavnim vezama s glazbenicima Ingom Politzom i Rolfom Brendelom, skijašom Albertom Tombom, glumcem Richardom Deanom Andersonom, redateljem Dannyjem Houstonom i biznismenom Marcusom Herrmannom. Danas 52-godišnja Witt tu i tamo komentira klizanje za njemačku televiziju.

  • +11
Katarina Witt Izvor: Profimedia / Autor: N.N.