PORIJEKLOM S PAŠMANA

'Super Mario' obara rekorde, a redatelj Michael Jelenic ne krije koliko je ponosan na svoje hrvatske korijene

12.04.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Početkom travnja u hrvatska kina je stigao crtić 'Super Mario Bros.', film koji je režirao američki Hrvat s dugogodišnjim umjetničkim partnerom Aaronom Horvathom

'The Super Mario Bros. Movie' animirana adaptacija popularne Nintendove videoigre sa simpatičnim vodoinstalaterom, slomila je konkurenciju svojim nevjerojatnim 204,6 milijuna dolara američkim i 377 milijuna dolara globalnim debijem tijekom dugog uskršnjeg vikenda. Ti su rezultati daleko nadmašili početke nedavnih nastavaka najvećih Universalovih franšiza, poput 'Jurassic World Dominion' i 'Brzi i žestoki 9'.

Iza cijele priče ponosno stoji - američki Hrvat, daroviti filmaš Michael Jelenic koji je rođen i odrastao u San Pedru, kalifornijskom gradu poznatom po brojnoj hrvatskoj koloniji.

'Ponosan sam na svoje hrvatske korijene. Otac Albert je iz Ždrelca na Pašmanu, a majka Miranda je rođena u Americi, ali je podrijetlom iz Kukljice na susjednom otoku Ugljanu. Upoznali su se, naravno, na hrvatskom pikniku u San Pedru', kazao je Michael Jelenic.

Kako piše portal otokpasman.hr, obitelj je redovito dolazila na ljetovanje u Ždrelac, gdje su i sagradili kuću te ih susjedi i rođaci rado spominju. Michael već petnaestak godina oduševljava gledatelje sjajnim animiranim filmovima i serijama poput 'The Batman' i 'Jackie Chan Adventures'.

Izvor: Društvene mreže

Sa scenaristom i producentom Aaronom Horvathom 2013. stvorio je Teen Titans Go!, zabavnu animiranu verziju popularnih stripovskih junaka Teen Titans. Kao lik, u nekim epizodama serijala se pojavljuje i njegov otac Albert koji mu čak posuđuje i glas, a u posebnom izdanju tog animiranog serijala glavni junaci u četiri epizode obiđu svijet i završe upravo u Ždrelcu na otoku Pašmanu.

  • +4
Michael Jelenic Izvor: Profimedia / Autor: Photo by Izumi Hasegawa / Newscom / Profimedia

Prije pet godina snimili su dugometražni crtani film Teen Titans Go! To the Movies, koji je u kinima zaradio 52 milijuna dolara. Inače, Jelenić je čak tri puta bio nominiran za najprestižniju televizijsku nagradu Emmy.

'Dosta stvari koje Teen Titans prolaze u svojim avanturama nadahnuto je onime što sam volio u djetinjstvu. Ovaj put epizode sam posvetio mjestima koja mi puno znače, a to su svakako moj rodni grad San Pedro, koji je početna točka ovog putovanja, i Hrvatska, a posebno selo Ždrelac gdje je rođen moj otac Albert', izjavio je Michael.