Televizijski svjetski putnik

Goran Milić otkrio što je doživio na snimanju svog novog putopisnog serijala u Japanu

01.10.2024 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon Amerike, Pariza, Londona i Berlina, potom Izraela te Sjevera i Juga, legendarni televizijski urednik i novinar predstavlja i peto izdanje svoje uspješnice, dokumentarnog serijala 'What‘s up'. Goran Milić u Japanu je proveo 30-ak dana

'Najjača i najtočnija rečenica iz serijala je 'Ono što je zdrav razum u Japanu, nije i u ostatku svijeta.' To nije potpuno drugačiji svijet, amerikanizirani su... S 3 tisuće McDonaldsa u jednoj državi, nisi baš poseban, s 7/11 kao najvećim lancem trgovina također nisu baš posebni, s J-pop glazbom, koja nije na engleskom, ali je pop, također', rekao je Goran Milić u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' i nastavio:

'S mangama i animama, crtanim filmovima i stripovima, koje su čista kopija Disneya također nisi tako poseban. Jedino si poseban zato što si dobio dvije atomske bombe, ali ne mrziš Amerikance', pojasnio je.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia, montaža: Neven Bučević

Dotakao se i odnosa Japanaca prema vjeri. 'Oni se rađaju kao šintoisti, to je njihova, to je njihova stara vjera. Žive kao agnostici, ili ateisti, jer ne vjeruju u jednoga boga, dakle život je racionalan, nije 'božanski', ali se ceremonijalno vjenčavaju baš kao katolici - velike svadbe, velike obitelji, i, konačno, umiru kao budisti, što znači da se kremiraju, a to je poseban ritual kako se kremiraju, ali i kako sačuvaju kost, dvije iz kojih bi se možda moglo danas genetski obnoviti, ali vjerojatno im nije to bilo na umu u 15. stoljeću', rekao je Milić.

Ništa od purice

Sa svojom ekipom ondje je pronašao i hrvatski restoran: 'Tamo je pisalo da je zatvoren samo dva dana u godini, a da je inače otvoren. Ja kucam, a zatvoreno. Ne radi ponedjeljkom. To je ta logika, ističe da ne radi dva dana u godini, a malim slovima se dodaje da ne radi ponedjeljkom, a baš je bio ponedjeljak. Tako da nismo probali u Japanu jesti štrukle i puricu s mlincima', otkrio je legendarni novinar.

  • +3
Goran Milić Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX