antoinette od monaka

Grace Kelly umalo nije postala princeza: Ova žena joj je pokušala uzeti sve

04.08.2024 u 07:30

Bionic
Reading

Barunica Antoinette od Monaka žudjela je za vlasti. Sve što joj je stajalo na putu do trona monegaške kneževine bio je mlađi brat Rainier III., budući suprug Grace Kelly

Kneževina Monako svoj je ugled uvelike izgradila na slavnom Grand Prixu i kasnijoj utrci Formule 1, ali i na braku princa Rainiera III. s holivudskom ikonom Grace Kelly. No malo je poznato to da je slavnoj glumici titula princeze umalo oteta.

Naime prije nego što je postala posvećena teta Albertu (današnjem princu), Caroline i Stephanie, barunica Antoinette od Monaka spletkarila je protiv njihova oca da bi vlast priskrbila sebi.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Kako je Antoinette pokušala oteti vlast

Nakon što je Louis II. umro, 1949., Antoinette je ugledala svoju priliku. Sposobna barunica osmislila je način na koji vlast nad Monakom priskrbiti sebi i svojim potomcima. Sve se temeljilo na tome da njezin brat Rainier ni nakon deset godina veze s francuskom glumicom Giselle Pascal nije imao djece, a samim time ni nasljednika titule.

Barunica je tada bila u dugogodišnjoj vezi s ljubavnikom Jean-Charlesom Reyom, s kojim je imala sina Christiana. Upravo on potaknuo ju je na uplitanje u liniju nasljeđivanja, a plan je bio promijeniti ustav prema kojem najstariji muški nasljednik preuzima čelnu poziciju države te proglasiti Antoinette regenticom, dok bi Christian postao nasljednik.

Reyu je vjerovala i zato što je bio ugledni odvjetnik i tadašnji predsjednik Conseil Nationala, zbog čega je imao znanje o potrebnim promjenama ustava. S njime je vezu započela početkom 1950-ih, a bio joj je i suprug od 1961. do 1974. godine.

Persona non grata

Plan je ubrzo bio zgotovljen te je Antoinette počela širiti glasine da je Giselle neplodna i da Rainieru nikad neće roditi djecu. Tvrdila je da ju je liječnik pregledao i to potvrdio, usprkos činjenici da je ranije glumcu Raymondu Pellegrinu rodila kćer.

Ipak, šuškanja su unijela toliki nemir u ovu vezu, nikad okrunjenu brakom, da je Rainier raskinuo s glumicom. Antoinette je tada postala persona non grata u toj kneževini. Praktično je istjerana te primorana nastaviti život u susjednom Ezeu, gdje je do kraja života živjela u ne baš lošim uvjetima.

Naime ondje ju je dočekala vila s pogledom na Mediteran, nazvana Le Bout Du Monde, a društvo su joj pravili obožavani psi i mačke. Pod starije dane u tom mjestašcu osnovala je utočište za životinje te postala predsjednica Društva za zaštitu životinja Monaka.

Sudbonosni susret u Cannesu

Princ Rainier 1955. na Filmskom festivalu u Cannesu upoznao je Grace Kelly te su se vjenčali naredne godine. Da su odnosi između njege i sestre do tada izglađeni, potvrđuje podatak da je među djeverušama bila njezina kći Elizabeth, kasnije i krsna kuma njegovoj najmlađoj kćeri Stephanie.

Par je 1957. dobio prvo dijete, kćer Caroline, a ono 'glavno' dogodilo se godinu poslije, kada je Rainier konačno dočekao nasljednika - današnjeg monegaškog princa Alberta II.

Povratak u milost Kneževine

Plan da svrgne brata s trona nije uspio te je Grace Kelly dobila priliku postati najslavnijom europskom princezom u povijesti, a srećom po Antoinette, i ona i njezini potomci ubrzo su vraćeni u milost Kneževine.

To najbolje potvrđuje uloga njezine unuke, barunice Melanie-Antoinette Costello de Massy, koja je desna ruka princeze Charlene te redovita pratilja rođaka Alberta II. na svečanostima. Posljednji put smo je imali prilike vidjeti u loži Wimbledona te je pravila društvo monegaškom princu jer je bio u Londonu bez supruge.

Princ Albert i Melanie-Antoinette Costello de Massy Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia