Ivona Kristina je ponovo odmjerila snage s jednim od chefova u Izazovu šefa kuhinje
Ovo je drugi put da Kike sudjeluje u Izazovu šefa kuhinje. Prošli put nije imala sreće u osvajanju imuniteta. Ivona Kristina je odmjerila snage s chefom Tonijem Bjelančićem koji je stjecao iskustvo u Americi, gdje je ona odrasla, i Norveškoj, nakon čega se vratio u rodno mjesto Kobaš na otoku Pelješcu. Četiri godine je bio član prestižnog kulinarskog instituta u New Yorku, poznatijeg kao Culinary Institute of America, dok je Kike više puta iskazivala želju za pohađanjem istog. Nedavno je otvorio i restoran u centru Zagreba.
Chef Toni je pripremio jelo Brudet mog oca Balda. Kroz šalu kaže da je to prvi tanjur u njegovu životu koji je pripremio i da mu je već dosadio. To je njegov tanjur iz djetinjstva koji nosi po cijelom svijetu, pa ga je tako donio i u Masterchef. To je originalan recept koji se u to vrijeme radio i dan danas se u Kobašu, njegovom rodnom mjestu, spominje. Kaže da za ovo jelo treba znati očistiti ribu i nije komplicirano, ali bi za ljude koji nisu s mora moglo biti kompliciranije. ´Izuzetno mi je drago što mogu na mladu generaciju danas prenijeti ovaj recept, na njemu sam odrastao´, kazao je.
Kike je dobila popis namirnica koje će joj trebati. Dok je gledala popis, pretpostavila je da se radi o nekom brudetu. ´Nešto će mirisati nama na galeriji´, kazao je Časlav. Andrija kaže da je to tradicionalno jelo na čitavoj obali i da Kike s tim neće imati problema. Kike je nakon kušanja pokaznog jela pitala samo jedno pitanje, dodavši: ´Ovako mi je baba radila. Ovo je fenomenalno!´ Za kuhanje je imala jedan sat i petnaest minuta. U Izazovu šefa kuhinje su više dizajnerska jela, a ovakva skrivaju zamke.
Za vrijeme kuhanja Kike je imala podršku galerije i pomoć chefa Tonija. U jednom trenu joj je ispao luk. ´Strašno sam smotana – zato mi je luk ispao´, rekla je u šali. Chef ju je upozorio da se brudet ne miješa, već samo treska, što je ona znala i prije njegova upozorenja. Iznad mirisa brudeta bi, kaže, ostala cijeli dan.
Kod kuće je Kike drugačije radila brudet: ´Doma smo kuhali seljački, po domaći. Ne bismo filetirali ribu ni procijedili brudet.' Kaže da će žiri odmah vizualno primijetiti razliku, ali se nada da neće u okusu. Danas je kuhala za svoju baku i djeda te je ovo brudet za njih i njezinu dušu. U prezentaciji je pogrešno okrenula filet ribe. ´Da mogu vratiti vrijeme, okrenula bih ribu´, zaključila je.
Dino kaže da je na prvom, Kikinom tanjuru, riba vidljivo manje vješto isfiletirana i da palenta nije bila servirana vruća. Više je umaka, koji je rjeđi. Svidio mu se okus, iako je blaži. Kaže da je i na drugom tanjuru palenta bila grudičasta, a riba vještije isfiletirana. Mate je primijetio da je u Kikinom tanjuru riba okrenuta na pogrešnu stranu. On i Dino su na prvom tanjuru zamijetili kosti.
Žiri je Kikinom brudetu dao sljedeće ocjene: Dino tri, Mate isto, a Radovan četiri, što je ukupno deset. Chef Toni je ukupno dobio 13: četvorku od Dina i Mate i peticu od Radovana. Ni drugi put Izazov šefa kuhinje Ivoni Kristini nije donio sreću za osvajanje imuniteta. Toni je rekao da se držala odlično i da je njegov brudet svaki put drugačiji. Primio bi je u Gastro mare i želi joj uspjeh.
Kike kaže da se s imunitetom oprostila kad je počela kuhati jer je kuhala sebi za dušu. Sretna je zbog Radovanove četvorke jer je znala da je dobro napravila bakin brudet. Ovo joj je prvi put da ga je radila, inače je samo pomagala u pripremi. Za chefa Tonija ima samo riječi hvale: šarmantan je, fin, dubrovački gospar. To što drugi put nije osvojila imunitet, komentira: ´Treći put ću ga zaraditi!´