u škotskoj

Kraljevski dvor obilježio drugu godišnjicu smrti kraljice Elizabete

08.09.2024 u 23:10

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles i kraljica Camilla u nedjelju su prisustvovali molitvenoj misi blizu svoga dvorca Balmoral u Škotskoj u sjećanje na kraljicu Elizabetu II., na drugu godišnjicu njezine smrti

Gostujući propovjednik, velečasni Shaw Paterson, opisao je godišnjicu kao 'posebno značajnu i dirljivu za kraljevsku obitelj'.

Charles (75) je imao vrlo izazovnu godinu zbog vlastitog zdravlja i zdravlja princeze od Walesa kada im je oboma dijagnosticiran karcinom.

Prisutni su rekli da je kralj mahao te se ljubazno obratio maloj skupini obožavatelja koji su čekali da ga vide kako ulazi u crkvu, na drugu godišnjicu njegova povijesnog nasljeđivanja prijestolja.

Paterson je rekao nakon jednosatnog bogoslužja da mu je bila čast propovijedati kralju, kraljici i ostatku kongregacije, u kojoj je bio i škotski premijer John Swinney.

Opisao je da je kralj 'poznat i voljen' u lokalnoj zajednici Balomorala i da je 'dio nje', baš poput pokojne kraljice.

Poznato je da kraljica Elizabeta II. nikad nije bila sretnija nego kad se nalazila u svome dvorcu Balmoralu.

Kraljica Elizabeta umrla je spokojno u dobi od 96 godina 8. rujna 2022. godine.

Povodom obljetnice premijer Keir Starmer odao je počast pokojnoj kraljici i '70 veličanstvenih godina njezine vladavine'.

'Danas su dvije godine od smrti kraljice Elizabete II.', rekao je Starmer u poruci na društvenim mrežama.

'Predanost pokojne kraljice Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu naučila nas je da bez obzira s kakvim se izazovima zemlja suočava, vrijednost služenja je ta koja ostaje."