intervju

Mario Mihelj, član žirija MasterChefa: 'Vožnja motorom, planinarenje i djeca moja su najveća zabava'

10.11.2024 u 07:00

Bionic
Reading

Najpopularniji kulinarski show 'MasterChef' u ovogodišnjoj sezoni osvježen je novim članovima žirija, a oni su se odmah uhodali u svojim ulogama te svojom stručnošću i simpatičnošću osvojili gledateljstvo. Jedno od novih lica u žiriju je head chef poznatih zagrebačkih restorana Mario Mihelj, s kojim smo se za tportal dotakli ljubavi prema spravljanju jela i inspiraciji, a podijelio je s nama i recept za brz i ukusan objed

Šarmantni chef Mario Mihelj stjecao je gastronomsko iskustvo i fine dining vještine u brojnim (uglavnom zagrebačkim) restoranima. U poznatom dubrovačkom restoranu u četiri godine naučio je sve o visokoj kuhinji i radio s namirnicama koje tada u Hrvatskoj nisu bile dostupne, a nakon toga krenuo je njegov uspon prema poziciji chefa. Sada svoje dragocjeno iskustvo i znanje kao mentor prenosi na kandidate 'MasterChefa'.

Kako je ranije izjavio, nema tremu pred kamerama, a mnogi će ga se sjetiti po sudjelovanju u emisiji 'Juhuhu', u kojoj je kuhao s djecom te se odlično snašao o tom formatu. Chefu Mihelju nije nepoznanica ni biti u žiriju jer je 2016. godine sudjelovao u ocjenjivanju natjecanja mladih kuhara Metro Junior Top Chef. Privatno živi skladan obiteljski život sa suprugom, fotografkinjom Sarom Cerić Mihelj, i njihovim sinovima - dvogodišnjim Rudijem, petogodišnjim Grgom te dvanaestogodišnjom Hanom, koju Sara ima iz prijašnje veze.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

U tijeku je i nova sezona emisije. Kako 'MasterChef' utječe na vas, što je za vas najljepši dio tog posla?

Jako dobro iskustvo: upoznate nove ljude, a ono najljepše je to što dijelite znanje i učite kandidate o gastronomiji.

Jeste li pratili neku od sezona i kako vam se čini koncept showa?

Naravno da sam pratio, čak sam i gostovao prije tri godine! Koncept je posložen jako dobro, kuha se i svakim danom postaje sve teže, a tako se ide naprijed.

Po čemu želite da vas se pamti u 'MasterChefu'?

Da sam pravedan, dobar i edukativan. Nadam se da sam takav.

Ljubitelj kuhanja je oduvijek

Kao klinac ste sanjali da ćete biti u specijalnoj policiji. Kad se rodila ljubav prema kuhanju? Sjećate li se prvog jela koje ste sami pripremili?

Kad se ta ljubav rodila, to ni sam točno ne znam jer sam oduvijek ljubitelj kuhanja. A tko će se sjećati prvog jela, no vjerojatno su to bila jaja.

Kakav mora biti profesionalni kuhar? Koje su osobine potrebne za rad u restoranskoj kuhinji?

Kuhar mora biti pomalo lud da izdrži sve što se događa u kuhinji, a osobine poželjne za rad u njoj su preciznost, točnost, urednost, poslušnost i brzina.

Rekli ste da je na vaše kuhanje bilo mnogo utjecaja Mediterana, Južne Amerike i Azije, što se sve vidi u jelima koja kuhate i kombinacijama okusa koje spajate. Što najviše volite kuhati?

U posljednje vrijeme počeo sam sve više kuhati riblja jela sa svim ovim navedenim kombinacijama.

Muzika i kuhanje doma opuštaju

Kreirate li nekad sebi za dušu nova jela i otkud inspiracija?

Kada putujem, istražujem, tako mi dođe inspiracija za nove kombinacije i okuse.

Slušate li glazbu dok kuhate?

U kuhinji na poslu ne, jer tako ode koncentracija, ali doma da, jer muzika i kuhanje doma opuštaju.

Koje su obavezne namirnice u vašoj smočnici, bez kojih ne možete zamisliti pripremu većine jela?

Timijan, limun, maslac, špek, jaja...

Tripice kao omiljeno jelo

Izjavili ste - 'tripice ću intravenozno tražiti prije smrti'. Koliko često ih spravljate i jedete?

Ne kuham ih često, ali ih jedem jako često - bar tri puta mjesečno!

Koje su vam omiljene kulinarske web stranice, emisije, knjige?

'Professional chef 8', 'The Flavor Bible' i 'Street food' na Netflixu.

Možete li s nama podijeliti neki brzinski recept, nešto što može svatko napraviti kada nema previše vremena?

Rižoto s pancetom i sirom grana padano - vrlo lako i brzo. Dinstate luk i pancetu narezanu na sitne kockice, dodate rižu, lagano je tostirate, degalzirate vinom te zalijete povrtnim temeljcom - treba vam cca 20 minuta da to lagano miješate i zalijevate. Zatim završite s malo korice limuna, maslacem i ribanim parmezanom.

Što najviše vole jesti vaši ukućani?

Pohano i rizi-bizi.

Čime vas je osvojila supruga? Kakva je ona u kuhinji?

Svojim osmijehom i iskrenošću.

Kako provodite slobodno vrijeme, u čemu uživate?

Vožnja motorom, planinarenje i djeca su moja najveća zabava.

  • +3
Mario Mihelj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jeffrey Jemric