Omiljeno lice holivudskih komedija

Meg Ryan stiže u susjedstvo: Dobit će priznanje na 30. Sarajevo Film Festivalu

05.08.2024 u 10:00

Bionic
Reading

U znak priznanja za njezin izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, glumica Meg Ryan dobit će priznanje Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Meg Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine 'Imaš poruku' u Ljetnom kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Održat će i masterclass

Glumica će također održati masterclass koji će moderirati nagrađivani bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović, dobitnik Oscara® za film 'Ničija zemlja'. Masterclass će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njen novi film 'What Happens Later', koji će također biti prikazan na Festivalu.

Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi zajedno s Davidom Duchovnyjem, 'What Happens Later' Bleecker Street Medije, njezino je drugo redateljsko djelo, nakon nezavisnog filma 'Ithaca' iz 2015. godine.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

'Meg Ryan osvojila je naša srca na prvi pogled! Ne samo da nas je sve očarala svojim nezaboravnim izvedbama, već je dokazala i svoju vještinu iza kamere kao redateljica i scenaristica. Čast nam je dodijeliti joj Srce Sarajeva', rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

glamurozno izdanje

Veliki povratak Meg Ryan: Nakon više od 20 godina opet je na Met Gali

Pogledaj galeriju

Jedinstveni dramski portreti

Meg Ryan je stekla široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominiranoj za Zlatni globus, kao Sally Albright u filmu 'Kad je Harry sreo Sally', u režiji Roba Reinera i po scenariju Nore Ephron. Nastavila je glumiti u hit romantičnoj komediji Nore Ephron 'Romansa u Seattleu', u kojoj je glumila s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus. Njena posljednja suradnja s Ephron i Hanksom bila je romantična komedija 'Imaš poruku', koja je Ryan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Također je dobila priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Washingtona kao prva žena vojnik nominirana za Medalju časti u filmu 'Hrabrost ratnika', u režiji Eda Zwicka, te njezinu dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija 'Kad muškarac voli ženu', u kojem glumi s Andyjem Garciom. Za svoju izvedbu s Kieferom Sutherlandom u filmu Sundance Instituta 'Obećana zemlja', osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.

DOBRO POZNATA LICA

Prošlo je 36 godina: Evo kako danas izgledaju i što rade glumci iz 'Top Guna'

Pogledaj galeriju

Počasno Srce Sarajeva ustanovljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. kolovoza 2024. godine.