BILA JE ISKRENA

Melania progovorila o Trumpovoj reakciji na njezin stav o pobačaju

07.10.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Nakon što je procurilo kako se, u njezinim memoarima, stavovi bivše prve dame Amerike o pobačaju uvelike razlikuju od onih koje zagovara njezin suprug Donald Trump, čekala se reakcija bivšeg američkog predsjednika

U svojim memoarima Melania Trump jasno je i glasno otkrila svoj stav o pobačaju, izjasnivši se protiv istoga, što je poprilično šokiralo javnost, budući da je dobro poznat stav njezinog supruga Donalda Trumpa, kandidata za američkog predsjednika, na tu temu.

Melania je u memoarima napisala kako je 'imperativ zajamčiti da žene imaju autonomiju o odlučivanju o tome hoće li imati djecu ili ne', što se zapravo kosi i s Trumpovim željama da oduzme ženama reproduktivna prava.

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević, Profimedia

'Zašto bi itko osim same žene imao moć određivati što će ona raditi sa svojim tijelom? Temeljno pravo svake žene je ono na individualnu slobodu, na vlastiti život, ali i da ima ovlast prekinuti trudnoću ako to želi. Ograničiti pravo žene na izbor hoće li prekinuti neželjenu trudnoću je isto kao i uskratiti joj kontrolu nad vlastitim tijelom. To je uvjerenje koje sam nosila sa sobom kroz cijeli svoj odrasli život!', napisala je Melania.

Što će reći Trump?

Mnogi se još jasno sjećaju kako je 2022. u predmetu Vrhovnog suda Dobbs protiv Jacksona čak troje sudaca, imenovanih tijekom Trumpove vladavine, glasalo za poništenje presude Roe protiv Wadea, a koja je štitila federalna prava na pobačaj od 1973. godine. Tada su države pod republikanskom upravom uvele drakonske zabrane pobačaja, a Trump je izazvao bijes nakon što si je pokušao pripisati zasluge, ali i zato što je rekao da o pravima na pobačaj treba odlučiti država.

  • +4
Melania Trump i Donald Trump Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Upravo zbog svega toga javnost je s nestrpljenjem iščekivala što će Trump reći na Melanijin istup, no ona je kratko rekla kako joj je suprug 'dopustio da bude ono što je'.

Znao je njezin stav

U televizijskom intervjuu kojeg je dala, na pitanje novinarke Marije Bartimoro je li, prije negoli je stavila riječi na papir, razgovarala sa suprugom, Melania Trump je odgovorila:

'Da, znao je moj stav i moja uvjerenja od prvog dana kad smo se upoznali, a ja vjerujem u individualnu slobodu. Želim odlučiti sama što želim učiniti sa svojim tijelom i ne želim da se vlada upliće u moje osobne stvari. Mislim da je to vrlo važno. Znao je moja uvjerenja i znao je da će to biti u knjizi. Pustio me je da budem ono što jesam i dopustio mi je da vjerujem u što vjerujem. I ja njega poštujem i dopuštam mu da bude svoj. On ima drugačija uvjerenja i učinit će isto tako ono u što vjeruje.'