18. listopada

Metessi i Zvijezde izvode presjek velikih novovalnih hitova u Tvornici kulture

09.09.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Metessi i Zvijezde vraćaju se na pozornicu Tvornice kulture! Jedna od velikih zvijezda novog vala sa svojim će bendom izvesti presjek hitova iz sjajnog vremena bendova Patrola i Zvijezde, a koncert je planiran za petak, 18. listopada 2024. godine

Renato Metessi skladatelj je, pjevač i autor tekstova te jedna od najvećih ličnosti i pokretača novog vala. Grupu Patrola osnovao je 1980. godine, a hitovi koji su nastali u samo godinu dana postojanja benda nikada nisu zaboravljeni. Njihov album ‘U sredini’ objavljen za diskografsku kuću Suzy iznjedrio je veliku uspješnicu ‘Ne pitaj za mene’. Iako je to bio jedini album objavljen s Patrolom, svoju je recepturu za hitove, godinu dana kasnije, Metessi nastavio koristiti s grupom Zvijezde. Njihov je prvi album ‘Imitacija života’ označio povratak tradicionalnom pop-rocku, a bend je svirao diljem Jugoslavije. Zvijezde su nastupile i kao predgrupa velikom bendu The Boomtown Rats, a pozornicu su dijelili i sa svim relevantnim izvođačima novog vala kao što su Azra te Leb i Sol.

Renato Metessi i Zvijezde - Nikol Izvor: Društvene mreže

Kroz svoju je dugu i bogatu karijeru s različitim bendovima, ali i samostalno, Renato Metessi snimio više od 15 albuma, a sudjelovao je i u dokumentarnom filmu Igora Mirkovića ‘Sretno dijete’ koji tematizira glazbenu scenu novog vala. Metessi je tijekom više od 40 godina duge glazbene karijere surađivao s brojnim glazbenicima među kojima su Arsen Dedić, Massimo, Pips, Chips & Videoclips, Alen Kraljić, Žan Jakopač i mnogi drugi. Prošle je godine objavljeno reizdanje prvijenca grupe Zvijezde pod nazivom ‘Reimitacija života’, a svoju će četrdesetu godišnjicu obilježiti i album ‘Mjesto pod suncem’ (1984.).

Grupa Patrola - Ne pitaj za mene Izvor: Društvene mreže

Renato Metessi i Zvijezde u Tvornicu kulture donose glazbenu dozu nostalgije i vraćaju u romantično vrijeme novog vala. Presjek najvažnijih numera s albuma ‘U sredini’, ‘Imitacija života’, ‘Mjesto pod suncem’, ‘Pravovjerni plesači’, ‘Sjaj i bijeda Hollywooda’ te brojnih drugih zagrebačku će publiku odvesti na ples u vrijeme mladosti i novog vala. Nezaboravni hitovi kao što su ‘Nikol’, ‘Ne pitaj za mene’, ‘Pravovjerni plesači’, ‘Narodna’ i mnogi drugi pretvorit će podij Tvornice kulture u plesnjak 1980-ih godina uz neodoljive ritmove i melodije mladosti.

METESSI & ZVIJEZDE - Pravovjerni plesači (1985) Izvor: Društvene mreže

Ulaznice u prodaju kreću po cijeni od 15 eura za early bird, nakon čega se dižu na 17 eura, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 19 eura. Kupiti se mogu u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima Entrija ili online na Entrio.hr.