KOMPLEKSAN I POETIČAN

'Moj prijatelj Indijac' - težak film vrijedan gledanja

31.08.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Moj prijatelj Indijac' velikog brazilsko-argentinskog redatelja Héctora Babenca dirljivo je oproštajno pismo u ruhu filmskog zapisa

Moj prijatelj Indijac (Meu Amigo Hindu) dirljiva je, emotivna i pomalo nadrealna brazilska drama predvođena jednim od najboljih karakternih glumaca današnjice u jednoj od najboljih uloga njegove karijere koja vas jednostavno ne može ostaviti ravnodušnima.

Trenutno je dostupan na Pickbox NOW streaming servisu.

Introspekcija na granici stvarnosti i fikcije

Diego Fairman (tumači ga uvijek izvrstan Willem Dafoe i to u veoma fizikalnoj te, nazovimo ju, simpatično-antipatičnoj maniri), prilično je cijenjen - donekle čak i slavan - argentinski filmski redatelj koji boluje od karcinoma koji je uznapredovao do terminalne faze te kojem su stoga preostala još svega tri mjeseca života. Njegov jedini potencijalni spas leži u podvrgavanju eksperimentalnom i potencijalno pogubnom tretmanu koji uključuje transplantaciju. Transplantacija, jasno, podrazumijeva i postojanje donora, a Diego ga pronalazi u svome bratu Antoniju (Guilherme Weber) s kojim je u svakakvim, samo ne u najboljim odnosima.

Tijekom bjesomučne borbe s podmuklom bolesti, a pri čemu mu najveću podršku pruža njegova novopečena supruga Livija (Maria Fernanda Cândido), Diego prolazi kroz razna duševna i fizička stanja te čak i prelazi granicu realnosti - pa tako u jednom trenutku upoznaje ni manje ni više nego Smrt (Selton Mello) personificiranu u naizgled sasvim običnom tipu kojeg muče sasvim obični životni problemi - ali se također sprijateljuje i s jednim pacijentom: osmogodišnjim dječakom kojeg obavezno oslovljava s 'moj prijatelj Indijac' (Rio Adlakha).

Ovako bi bilo moguće ukratko 'ocrtati' premisu posljednjeg filma poznatog brazilsko-argentinskog redatelja Héctora Babenca (Pixote: zakon najslabijeg, Poljubac žene pauka, Igra na Božjim poljima) koji je, nažalost, i sam bolovao te preminuo od raka, a što je samo jedan od faktora koji Mog prijatelja Indijca čine i poluautobiografskim ostvarenjem.

Poetičan, osoban, prilično težak i kompleksan te, valja priznati, pomalo felinijevski, Moj prijatelj Indijac - dostupan na streaming servisu Pickbox NOW - možda nije za svakoga, ali je zato definitivno pamtljiv.