DEADPOOL I WOLVERINE

Novi kino hit munjevito ruši rekorde, a Ryan Reynolds i Hugh Jackman trljaju ruke dok se milijuni slijevaju

15.08.2024 u 20:58

Bionic
Reading

Ako postoji čarobna formula za holivudski uspjeh onda su je dvoje, trenutno vjerojatno najpopularniji glumci u Hollywoodu pronašli. Kada u hit franšizu stripova Ryana Reynoldsa dodate ‘prstohvat’ superheroja ‘X-Mena’ Hugha Jackmana uspjeh je, čini se, zagarantiran, baš kao i milijuni koji se slijevaju na njihove račune. Voljeli ili ne ‘Deadpool & Wolverine’, moramo im skinuti kapu jer su postigli baš ono što su i htjeli - da svi govore o njima

Ryan Reynolds i Hugh Jackman prvenstveno su dobri prijatelji, stoga nije trebalo puno da kliknu i na filmskim platnima, iako se Jackman dugo nećkao bi li prihvatio Reynoldsovu ponudu. Ulozi su bili itekako veliki, osobito zbog tog golemog pritiska da će ‘Deadpool & Wolverine’ ovoga ljeta biti najveći kino hit.

Upravo ti ulozi su se na kraju isplatili jer pitanje je trenutka kada će, nakon što je nešto više od tri tjedna od početka prikazivanja u kinodvoranama diljem svijeta prešao čarobnu brojku od milijardu dolara, i prešišati i 'Jokera' koji od 2019. drži rekord od 1.07 milijardi dolara zarade kao film s oznakom R koji je imao najveću zaradu u povijesti.

Ryan Reynolds godinama je radio na tome da okupi svoj najbliži tim ljudi, one kojima vjeruje i s kim najbolje funkcionira, no upravo se Jackman najviše od samog početka opirao. Razlog je bio i više nego jasan, nije želio pokvariti dobre recenzije koje je dobio za film ‘Logan’ iz 2017., koji je zapravio bio treći, ujedno i posljednji dio trilogije o Wolverineu.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Reynolds se s druge strane borio s time da smisli priču koja bi iskoristila priliku spajanja Disneyja i Foxa, a zahvaljujući čemu bio svjetlo dana mogao ugledati i treći nastavak ‘Deadpoola’. Naime, bilo je teško dobiti dozvolu za ovakvo što jer je ‘Deadpool’ prethodno bio zabranjen u Marvelovom kinematografskom svemiru zbog nasilja, golotinje i jezika. Upravo zbog svega toga dobio je filmsku oznaku R, što znači restricted, odnosno zabranjeno je za gledatelje mlađe od 17 godina. Oni ga smiju gledati samo u pratnji roditelja ili odraslog skrbnika.

Isto tako dobro je poznato da je snimanje prvog nastavka o ‘Deadpoolu’ prolazilo kroz prave drame, a film je dobio zeleno svjetlo za puštanje tek nakon što je snimka testnog snimanja procurila u javnosti i postala prava internet senacija. Tada je uz skromni budžet od tek 58 milijuna dolara, film na kraju zaradio nevjerojatnih 782,8 milijuna dolara, a Reynolds je dobio i prvu pravu franšizu.

Ryan Reynolds i Blake Lively Izvor: Profimedia / Autor: - / INSTAR Images / Profimedia

‘Ne znam kako to reći, a da ne zvučim kao kreten. Imao sam 37 godina kada je ‘Deadpool’ doživio svoj fenomen pop kulture i stvarno sam zahvalan na tome jer sam točno znao kako uživati u svemu.’

Sve se poklopilo

Čini se da su i ovoga puta svi sastojci bili uspješno spojeni, jer je nakon samo tri tjedna prikazivanja u kinodvoranama diljem svijeta, ‘Deadpool & Wolverine’ ušao u klub filmova sa zaradom većom od milijarde dolara.

To znači da je odluka koju je u kolovozu 2022. donio Hugh Jackman, i to u trenutku kada su Reynolds i redatelj Shawn Levy naveliko raspravljali da odgode sve, bila i više nego dobra. Jackman je pristao još jednom utjeloviti Wolverinea i to iz jednostavnog razloga - smatrao je da je neke dijelove tog lika samo zagrebao i nije dovoljno istražio, što je sada htio nadoknaditi i u tome je i uspio.

Deadpool & Wolverine | Official Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

I Jackmana je tek Wolverine katapultirao na sam vrh. Naime, za prvi film ‘X-Men’ hitno je avionom prebačen u Kanadu kao zamjena Dougrayju Scottu, koji je od svega odustao. Wolverine je Jackmanu ujedno bio prva holivudska uloga koja ga je odmah dovela na vrh A liste glumaca. I on je taj uspjeh, baš poput Reynoldsa doživio tek u svojim 30-ima, zbog čega njih dvojica još bolje razumiju jedan drugoga.

Wolverine je promijenio sve

‘Do te 1999., kada sam tek počeo, nisam nikada čitao stripove, tako da stvarno nisam imao osjećaj koliko je sve to važno’, otkrio je u velikom intervjuu za New York Times Hugh Jackman i potom ispričao priču kada je gotovo bio deportiran s kanadske granice. Kada je službenik doznao da će on glumiti Wolverinea i to na filmskom platnu, i Jackman je shvatio koliko je sve to važno, a njegov život preokrenuo se preko noći.

S druge strane Reynolds je ‘Deadpool’ počeo razvijati prije 20 godina, davno prije negoli je glumio u istoimenom hitu.

MAGNET ZA POGLEDE

Blake Lively nastavila modnu paradu: Zgodna plavuša pokazala još ludo dobrih stajlinga

Pogledaj galeriju

‘Kad sam konačno uspio prošlo je gotovo 10 godina. ‘Deadpool’ je konačno dobio zeleno svjetlo, a ja nisam u niti jednom trenutku mislio da će ovo biti uspjeh. Čak sam odustao od toga da dobijem plaću, a sve kako bih ga vratio na ekran. Davao sam dio svoje plaće svojim koscenaristima Rhettu Reeseu i Paulu Wernicku. Bila je to životna lekcija u nekoliko smjerova, a tada sam shvatio da je jedan od najvećih neprijatelja kreativnosti to kada imaš previše vremena i novca. Ovaj film nije imao niti vrijeme niti novac, pa nas je stvarno potaknuo da se fokusiramo na karakter, a ne na spektakl, što je bilo teže izvesti u stripovskom filmu. Dao sam toliko sebe u svaki mikro detalj filma i želio samo osjetiti još i više.’

Postoji li razlog za priču?

Sam Jackman imao je ugovor tek za prva dva spinoffa ‘Wolverinea’ i to zbog svog agenta. On je, prisjetio se, zatražio promjenu ugovora i dogovorio snimanje tek dva, a ne najavljena tri spinoffa. Iako mu se u to vrijeme činilo kao loš potez njegovog agenta, na kraju se ispostavila kao najbolja moguća odluka, jer do trenutka kada je snimao ‘Logana’, Jackman je dobio priliku biti uključen u cijeli proces stvaranja.

UZ RYANA I BLAKE JE LAKŠE

Hugh Jackman ovaj je rođendan proslavio u društvu najpoželjnijeg holivudskog para

Pogledaj galeriju

‘Za mene je uvijek bilo pitanje postoji li razlog za ispričati neku priču. Upravo zbog toga sam nakon ‘Logana’ rekao da je gotovo, smatrajući da je to ono najviše što mogu ponuditi. A onda sam vidio prvi ‘Deadpool’ u sobi za projekcije i pomislio sam kako ipak postoji još neki razlog za ostanak’, otkrio je Hugh Jackman, a na njegove riječi se u intervjuu odmah nadovezao Ryan Reynolds.

‘Hugh je ostavio veliki utjecaj na mene jer sam Deadpoola već glumio u njegovom filmu iz 2009. ‘X-Men početak: Wolverine’. Nikada neću zaboraviti kako je to izgledalo voditi i producirati film s jednom takvom poniznošću i razinom ljubaznosti koju, iskreno, do tada nikada prije nisam imao prilike vidjeti u ovom poslu. Znam da sam pomislio: ‘Oh, čini se da možeš biti uspješan i zadovoljan i stvarno dobar u onome što radiš. Ne moraš biti neki izmučeni šmokljan koji se namjerno ozljeđuje kako bi pronašao tu neku vrstu umjetničke istine’ , rekao je Reynolds i prisjetio se prvog dana zajedničkog snimanja.

Prvi dan snimanja

Rekao je kako mu je Jackman prišao i pitao kako je zadovoljan sa svime, na što mu je on odgovorio kako bi ‘volio kada bi mogao ponovno snimiti scenu jer je sada drugačije vidi’. Pet minuta kasnije poslan je poziv cijeloj filmskoj ekipi da izađu iz svojih prikolica kako bi ponovili scenu. ‘Nije me ni poznavao. Tek smo se upoznali. Pomislio sam: ‘Ako ikada budem imao sreće da udišem rijedak zrak koji udiše i ovaj tip, tako ću i ja napraviti’, prisjetio se Ryan.

Magična brojka i zarada

Nakon što je u trećem tjednu prikazivanja prešao magičnu brojku od milijardu dolara zarade od prikazivanja u kino dvoranama diljem svijeta, ‘Deadpool & Wolverine’ postao je drugi američki film s oznakom R (restricted) i koji je postigao takav neviđeni uspjeh, a do četvrtog vikenda prikazivanja skinut će s trona i  ‘Jokera’ te ući u povijest.

Iz Disneyja odavno trljaju ruke budući da je ove godine to već drugi film, nakon animiranog filma ‘Izvrnuto obrnuto 2’, koji je studiju donio zaradu veću od milijarde dolara.

Kada je riječ o prethodnim nastavcima ‘Deadpoola’, prvi je nastavak zaradio 782.6 milijuna dolara, dok je nastavak iz 2018. zaradio nešto manje, 734.5 milijuna dolara.

Danas su obojica više nego zahvalna što su mogli zajedno raditi na ovom nastavku, a Jackman je to najbolje opisao riječima:

‘Dao sam sve od sebe jer poštujem taj lik, poštujem kulturu obožavatelja, ostavštinu stripova. Možda zato što imam 55 godina, no jednostavno nikada nisam osjetio toliko uživanje u igranju ovog lika. Raditi sve to s Ryanom, jednim od mojih najboljih prijatelja, bilo je to jedno od najvećih iskustava koje sam ikada imao, stoga ništa od toga ne shvaćam olako.’

Čekao je cijelu vječnost...

Iako se pojavilo mnogo zabrinutosti za to da djeca gledaju ovaj film, čemu u prilog ide i oznaka R, Reynolds je otkrio kako je on film pogledao s najstarijom kćerkom, 9-godišnjom James i svojom mamom, koja je u kasnim 70-ima.

‘Bio je to jedan od najboljih trenutaka u svemu ovome. Obje su se od srca smijale, osjećale emocije gdje sam se očajnički nadao da će ih gledatelji osjetiti. Kada sam i sam kao klinac gledao filmove s oznakom R, znam da su ostavili su snažan dojam na mene i to mi je bila velika inspiracija za mnoge stvari koje sada želim napraviti.

Što se tiče emocija, čekao sam cijelu vječnost da snimim film s ovim tipom i mislim da je i on dugo čekao da napravi ovako nešto sa mnom, tako da postoji jako puno scena u kojima je prilično teško razlikovati Wadea Wilsona koji razgovara s Loganom i Ryana koji razgovara s Hughom. Naježim se čak i kada samo pričam o tome. To je ono što ću nositi sa sobom do svoje neizbježne smrti u kiši danskih metaka. Imam cijeli plan…’, zaključio je Ryan Reynolds dodavši kako će se jednoga dana preseliti u Dansku i tamo umrijeti od ‘ironijskog cinizma i usamljenih zimskih noći’.

I na kraju - zarada

A koliki će dio od tog kolača pripasti slavnom dvojcu? Kada je poznato da je budžet filma bio oko 200 milijuna dolara, zbog čega je postao najskuplji film u franšizi, i plaće su bile zasigurno primamljive. Reynolds ne samo da je glumio u njemu već je radio i kao scenarist i producent, navodno je dobio oko 30 milijuna dolara, dok je veteran Hugh Jackman dobio 10 milijuna dolara manje.

Ne treba sumnjati ni da se barem Ryan Reynolds ugovorom osigurao da dobije određeni postotak od svega zarađenog, što inače nije nepoznanica u Hollywoodu, stoga će u konačnici i ta zarada od 30 milijuna biti itekako veća.