SLAVLJE U VELIKOJ BRITANIJI

Od ratne princeze do dugovječne vladarice: Kraljica Elizabeta II slavi 92. rođendan

21.04.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon mnogobrojnih uspona i padova, britanska kraljica danas je u Velikoj Britaniji popularnija no ikada. Uskoro će oženiti još jednog unuka, princa Harryja, potom i unuku, princezu Eugeniju, a prije svega, u društvu obitelji proslavit će 92. rođendan

Na današnji dan, 21. travnja 1926. godine, u Mayfairu je rođena najdugovjenčnija britanska vladarica - kraljica Elizabeta II, koja ima nekoliko razloga za slavlje - osim što slavi 92. rođendan, uskoro će oženiti još jednog unuka, ona je trenutno i popularnija nego ikada u Velikoj Britaniji.

Prema anketi YouGova, pozitivno mišljenje o njoj ima čak 76 posto Britanaca, a s imetkom, koji se procjenjuje na 360 milijuna funti, nalazi se na 329. mjestu najbogatijih ljudi u zemlji.

92. rođendan kraljice Elizabete II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tijekom godina svoje vladavine, kraljica Elizabeta II nosila se s brojnim udarcima i izazovima, no unatoč svemu, uvijek je, kako ju je opisala Hellen Mirren koja ju je glumila na filmu, zadržala 'svoje dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru'.

Kraljica Elizabeta II školovala se, zajedno s mlađom sestrom Margaret, u palači. Nasljednicom prijestolja postala je 1936. godine, kada joj je otac, kralj George VI, preuzeo tron. Stoga je od najranijih dana, kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu, učila ustavnu povijest, umjestnost, glazbu i jahanje.

Svoj prvi javni nastup imala je sa samo 14 godina, u listopadu 1940. godine, a većinu Drugog svjetskog rata, koji joj je obilježio formativne godine, provela je u dvorcu Windsoru, umjesto u Buckinghamskoj palači. 1947. godine udala se za poručnika Philipa Mountbattena, mornaričkog časnika s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom, a raskošno vjenčanje, održano u Westminsterskoj opatiji, bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

  • +27
Kraljica Elizabeta II na reviji Richarda Quinna Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je tada već rodila princa Charlesa i princezu Anne, sa samo 25 godina postala je kraljica, a nakon toga rodila je još dvoje djece, prinčeve Andrewa i Edwarda.

Za britansku kraljevsku obitelj, pa tako i samu kraljicu, posljednje desetljeće 20. stoljeća bilo je najteže - dvorac Windsor umalo je izgorio, turbulentni brak princa Charlesa i princeze Diane se raspao, a ona je potom i poginula u prometnoj nesreći u Parizu. Zbog prvotnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica, ali i monarhija općenito, bile su u to doba najnepopularnije.

  • +17
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Elizabeta je priznala kako joj je u najtežim trenucima pomogla vjera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro načelo - 'umjerenost u svemu'.

Prošle je godine kraljica sa suprugom, 96-godišnjim princom Philipom, proslavila 70. godišnjicu braka, a posljednjih je mjeseci, osobito nakon njegovog umirovljenja, ali i mnogobrojnih problema sa zdravljem, sve više događanja morala odrađivati sama.

  • +11
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Kada sam bila djevojčica, 'platinasto' kao oznaka za godišnjice uopće nije postojala. Nitko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati', našalila se kraljica nedavno, a najbolje ju je opisala upravo glumica Hellen Mirren, koja je glumeći nju 2007. godine osvojila i Oscara:

'Njezine su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica u ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje.'