film CHRISTOPHERa NOLANa

Oppenheimerov unuk otkrio koju scenu bi maknuo iz filma: 'Nema dokaza da se to dogodilo'

29.07.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Unuk J. Roberta Oppenheimera kaže da bi jednu scenu iz filma Christophera Nolana definitivno uklonio

Iako je Nolan upozorio da će u filmu biti dramatiziranih dijelova, Charles Oppenheimer objašnjava za koju scenu bi volio da nije uvrštena u film. Tijekom intervjua za časopis Time Charles otvoreno rekao što bi promijenio u Oppenheimeru, filmu koji prati priču o njegovom djedu, američkom znanstveniku i njegovoj ulozi u razvoju atomske bombe.

Iako ga je, kako kaže, Nolan upozorio da će u filmu biti 'dijelova koji moraju biti malo dramatizirani i dijelova koji su promijenjeni', Charles bi više volio da scena u kojoj Oppenheimer (Cillian Murphy) pokušava ubiti svog profesora ubrizgavanjem cijanida u jabuku nije uključena u film.

'Dio koji mi se najmanje sviđa je ta referenca otrovne jabuke', rekao je, dodajući da je razlog tome povijesna netočnost. No, Charles je objasnio da ni ranije nije bio zadovoljan tim dijelom u biografiji 'American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer' iz 2006., na kojoj se temelji Nolanov film.

Ako pažljivo čitate 'American Prometheus', autori kažu: 'Mi zapravo ne znamo je li se to dogodilo', rekao je. 'Nema zapisa o tome da je nekoga pokušao ubiti. To je doista ozbiljna optužba i. Nema niti jednog neprijatelja ili prijatelja Roberta Oppenheimera koji je to čuo za njegova života i smatrao da je to istina.'

Glumci filma 'Oppenheimer' napustili premijeru Izvor: Profimedia / Autor: Amy Muir / Shutterstock Editorial / Profimedia

Charles je rekao da biografija još uvijek 'sažima to kako je Robert Oppenheimer pokušao ubiti svog učitelja', iako također priznaje da nije bilo povijesnih dokaza da se to dogodilo.

'Ponekad se činjenice izgube u igri gluhog telefona. U filmu se to tretira nejasno i zapravo ne znate što se događa osim ako ne znate ovu nevjerojatno duboku pozadinsku priču. Tako da mi iskreno nije smetalo. Smeta mi što je to bilo u biografiji s tim naglaskom, a ne odricanjem od odgovornosti, ovo je neutemeljena glasina koju želimo staviti u našu knjigu kako bismo je učinili zanimljivom,' dodao je.

Ipak, Charles je rekao da je uživao u nekim dramatizacijama prikazanim u filmu. 'Kao dramatizirani prikaz povijesti, bio je uvelike točan', objasnio je. 'Postoje dijelovi s kojima se ne slažem, ali ne isključivo zbog Nolana.'

Također je istaknuo kako je bio pozvan posjetiti set dva puta tijekom snimanja, a iako bi 'definitivno uklonio stvar s jabukom', ipak nije mogao zamisliti 'davanje Nolanu savjeta o filmskim stvarima. 'On je stručnjak, on je umjetnik i on je genij u ovom području,' zaključio je.