PISAO JE ZA DRUGE

Ovo su hitovi koje je Bora Đorđević napisao za Čolića, Nedu Ukraden...

04.09.2024 u 12:53

Bionic
Reading

Tijekom svoje dugogodišnje glazbene karijere frontmen Riblje čorbe napisao je i brojne hitove za druge izvođače i bendove, od kojih se mnogi i danas rado pjevaju

Smrt Bore Đorđevića, frontmena Riblje čorbe i jednog od najkontroverznijih glazbenika s ovih područja, izazvala je dvojake reakcije. Voljeli ga ili ne, jedno mu se mora priznati - pjesme je znao pisati, a osim što je pisao za sebe, pisao je i za brojne popularne pjevače i grupe.

Dapače, Đorđević je tijekom proteklih desetljeća spadao među najpopularnije tekstopisce, a nije mu bio stran niti jedan glazbeni smjer. Pisao je za rock i pop izvođače, kao i za narodnjake, a mnoge od njiegovih pjesama i dan danas su veliki hitovi.

Suradnja sa Čolićem

Kako stoji u njegovoj službenoj biografiji, prvi tekst kojeg je napisao za nekog drugog bila je pjesma 'Loš glas' koju je 1978., kao singl, objavio Zdravko Čolić.

Bora Đorđević Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages /PIXSELL

Godinu kasnije tekstove pjesme 'Aerodrom' i 'Samo dugme na kaputu' je napisao za Đorđa Marjanovića i njegov album 'Hvala vam prijatelji', a na glazbu Kornelija Kovača napisao je tekst za pjesmu Nede Ukraden 'Jedino s tobom'.

1985. napisao je tekst za pjesmu Olivera Mandića 'Ja sam lud', a te iste godine nastao je i tekst 'Prikrašću se tebi pod prozore' Šabana Šaulića.

Nakon poduže pauze, 2000. je ponovno ostvario suradnju sa Zdravkom Čolićem i tada su se na njegovom albumu 'Okano' našle dvije pjesme - 'Idem da odmorim' i 'Mjerkam te, mjerkam', a tri godine kasnije za Čolićev album 'Čarolija' s Bajagom je napravio 'Biti il' ne biti' i 'Mnogo hvala'.