PRVI PUT U ZAGREBU

Poznati britanski vokalni ansambl nastupa na 43. Večerima na Griču

16.07.2024 u 16:21

Bionic
Reading

U sklopu 43. Večeri na Griču, najstarijeg zagrebačkog glazbenog ljetnog festivala, u Zagreb dolazi jedan od najzanimljivijih britanskih vokalnih ansambla

Apollo5 poznat je diljem svijeta po svom dinamičnom zvuku koji dokazuje koliko pet a capella glasova može zvučati moćno.

Od 11. do 22. srpnja u Zagrebu se održavaju 43. Večeri na Griču, jedan od vodećih komornih festivala u regiji. Tijekom prve četiri koncertne večeri publici su se predstavili poznati domaći i svjetski umjetnici poput francusko-austrijskog Ballot kvinteta, poljskog Klavirskog kvarteta Metropolis, našeg talentiranog gitarista Zlatka Josipa Grgića te bajkovita opera Regoč u izvedbi ansambla Euterpa.

'Popunjena crkva sv. Marka i atrij Galerije Klovićevi dvori dokazuju da publika prepoznaje vrijednost našeg festivala i cijeni rad vrhunskih glazbenika koji su nam se dosad pridružili na 43. Večerima na Griču. Četiri izvrsna koncerta su iza nas, a dva nova u najavi - Apollo5, nagrađivani britanski a capella vokalni sastav, čiji jedinstveni nastup s bogatim repertoarom preporučujem te violončelističko-klavirski duo iznimno cijenjenih umjetnica Monike Leskovar i Martine Filjak koji će zaključiti ovogodišnje izdanje', ističe umjetnički voditelj festivala Josip Nalis.

Apollo5 prvi put pred zagrebačku publiku dolaze u četvrtak, 18. srpnja kada će u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu predstaviti svoj raznolik glazbeni izričaj. Ovaj nagrađivani britanski vokalni sastav čine dva soprana Clare Stewart i Penelope Appleyard, dva tenora Oscar Golden-Lee i Oli Martin-Smith, te bas Augustus Perkins Ray. Apollo5 u svojim dinamičnim nastupima izvodi repertoar koji obuhvaća renesansna, klasična i suvremena zborska djela te folk, jazz i pop glazbu, a ovom prilikom praizvest će i hrvatsku tradicionalnu pjesmu Vuprem oči u obradi dirigenta i skladatelja Tomislava Fačinija.

'Apollo5 prilično je mali vokalni ansambl pa naših pet glasova moraju kreirati ugodno suzvučje koje istodobno prati individualni karakter svakog pojedinog glasa te je u skladu sa stilom koji izvodimo. Vjerujemo da upravo ovakav sastav ansambla - sopran, mezzosopran, dva tenora i bas – našem nastupu daje osjećaj intimnosti, ali i neposrednosti dok izvodimo i povezujemo se s publikom kroz pjesmu', kažu iz ansambla Apollo5.

Dodali su i da su jako uzbuđeni što prvi put nastupaju u Hrvatskoj.

'Jako smo uzbuđeni što prvi put nastupamo u Zagrebu i što ćemo zagrebačku publiku povesti na predivno putovanje zborskog a capella pjevanja kroz posljednjih pet stoljeća. Naš program započinjemo briljantnom skladbom španjolskog renesansnog skladatelja Francisca Guerreira, zatim putujemo kroz Britanske otoke od razdoblja Tudora do dvadesetog stoljeća, a završavamo s folk, pop i jazz glazbom iz novijih vremena. Uz to, postavili smo si i jedan izazov, a to je učenje prekrasne tradicionalne hrvatske narodne pjesme!', poručili su.

Nakon ansambla Apollo5, u ponedjeljak, 22. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori nastupit će dvije uspješne i svjetski prepoznate hrvatske glazbenice - violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak. Obje su ostvarile zapažene međunarodne karijere kao solistice, ali i komorne glazbenice, a na 43. Večerima na Griču Monika i Martina nastupit će zajedno. Njihov koncert ujedno je i posljednji ove sezone te će svečano obilježiti kraj festivala.

Koncerti započinju u 21 sat, a ulaznice se mogu kupiti online putem platforme Ulaznice.hr, kao i sat vremena prije početka koncerta na mjestu događanja.