stići će ovog tjedna

Prve kovanice od 1 funte s likom kralja Charlesa III. ušle u optjecaj

20.08.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Prve kovanice od 1 funte s likom britanskog kralja Charlesa III. ušle su u optjecaj kao dio kolekcije inspirirane životinjama i biljkama

Najnoviji dizajn, koji prikazuje dvije pčele, izdan je poštanskim uredima i bankama, a gotovo 3 milijuna kovanica stići će ovog tjedna u džepove ljudi i blagajne diljem zemlje.

Sve vrste uključene u dizajne, koje nadzire kralj, u aktivnim su programima očuvanja i prikazuju floru i faunu pronađenu u različitim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Na jednoj strani kovanice od 1 funte je par britanskih pčela u čast kraljeve strasti za očuvanjem prirode, a na drugoj Charlesov lik.

ROYAL ASCOT

Kralj Charles i kraljica Camilla dobro raspoloženi uživali u prestižnoj utrci

Pogledaj galeriju

Rebecca Morgan, direktorica odjela za prigodne kovanice u Kraljevskoj kovnici, rekla je: 'Kraljevska kovnica je napravila kovanice svakog od britanskih monarha od Alfreda Velikog i čast je otkriti da je kovanica od 1 funte kralja Charlesa III. sada u opticaju'.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

'Znamo da će među kolekcionarima i publikom biti uzbuđenje da dobiju ovaj poseban dio povijesti. Nadamo se da će dizajni svih denominacija potaknuti važne razgovore o očuvanju ovih važnih vrsta.'

Ukupno 2,975 milijuna kovanica od 1 funte izdaje se bankama i poštanskim uredima, a cirkulirati će zajedno s onima koje prikazuju lik pokojne kraljice Elizabete II., koje će se s vremenom mijenjati kada se oštete ili istroše.

ZARA TINDALL

Za nju kraljevska pravila ne vrijede: Kralj Charles III u zagrljaju najdraže nećakinje

Pogledaj galeriju