U kuhinji Masterchefa ima sve manje mjesta. Preostali kandidati bore se za ostanak u igri. Očekuju ih sve teži izazovi, a vještine koje su do jučer bile dovoljne za prolaz, sada to više nisu. Samo najbolji idu dalje, a pred natjecateljima su sada finalni i sve teži izazovi
Preostali natjecatelji do sada su prošli test kuharskih osnova, test kreativnosti i test osjetila, a neki i test 'Popravi to jelo'. Današnja emisija započela je novim izazovom kuharskih osnova koji se sastoji od tri dijela, a prvi je filetiranje naranče. Vidljive su bile suze, nervoza, veliki osmijesi onih koji su zadovoljili te pregršt emocija i veliku borbu onih najupornijih kuhara amatera koji svoju budućnost vide u najpopularnijoj televizijskoj kuhinji.
Dino je demonstrirao filetiranje naranče prije nego se natjecatelji bace na posao. 'Brzina nije bitna, ali ćemo ju uzeti u obzir', objasnio je Mate.
'Sad sam u panici. Kako ću filetirati naranču? Što tu imaš filetirati, oguliš koru i pojedeš', rekla je Martina Ristić Stipandžija.
'Šta mi nisu dali da kidam, luk, kapulu ili takve stvari, a ne naranču. Ja naranču kidam vlaški', rekao je Toni Klarić. Marko Raić se porezao te se ubrzo nakon sanirane rane vratio filetiranju. Neki su ispali zbog neispravnog filetiranja, a neki zbog brzine kojom su to radili, dakle oni koji su bili prespori također nisu prošli izazov. Oni koji su prošli, njih 20, očekuje ih sljedeći izazov.
Neki su pali na snijegu od bjelanjaka
Nakon što je Mate demonstrirao kako se radi snijeg od bjelanjaka, izazov započinje 20 natjecatelja. 'Radite to što više iz zgloba, da ne zamarate ruku', savjetovao je Mate.
I dok su neki odrasli u doba kada nije bilo miksera, mlađi razmišljaju drukčije. 'Danas se manje-više svi služimo suvremenom tehnologijom i zaboravili smo neke osnovne stvari. Idemo linijom lakšeg otpora', rekla je Lenka Miodrag. Andrija Prostran: 'Prva misao mi je bila oni su uteg stavili unutra, 10 bjelanjaka i ta teška posuda...'
Neki natjecatelji su imali taktiku čekanja pa su započeli tek nakon nekoliko minuta. 'Taktika je bila ta što sam ocijenio da ako budem svih deset minuta upotrijebio u lupanje, mogao izgubiti snagu. Za izlupati jaje je po mojoj procjeni i iskustvu potrebno pet-šest minuta kontinuiranog rada', rekao je Časlav Matijević iz Rijeke, privatni poduzetnik.
'Obožavam kuhati i pripremati raznovrsna jela. Jednostavno osjećam da u sebi imam neke kuharske kromosome. Za mene je kuhanje kreativnost i sloboda prije svega. Kad je žiri rekao minuta do kraja, rekao sam sebi: Sad ćeš mutiti pa makar umro tu. Muti dok ne kažu stop', dodao je Marko Raić.
'Istukla sam u svom životu barem šest šlepera jaja, ali ovo je bilo najteže, najstrašnije', rekla je Silvija Ravenšćak Mešanović. 'Gubite jednostavno tlo pod nogama, nastaje mrak i osjećate da idete negdje dolje, pa lijevo pa desno', ispričala je o svom iskustvu držanja zdjele s tučenim bjelanjcima i dodala: 'Idućih pet mjeseci ni jaja, kolača ni slastice, ni bjelanjke neću taknuti. Osim ako uđem u kuhinju, pa ću morati, ali dobrovoljno ne.'
Svi koji su prošli ulaze u novi izazov.
Porcioniranje mesa – suze i lom
Po četiri čekilograma svinjskog karea, pet odrezaka, 180 grama mora težiti svaki odrezak
Kad odrežu, pristupit će vaganju. Ako minimalno jedan odrezak nije unutar normativa vraćaju se na radnu jedinicu i kreću ispočetka. Tolerirat će se 10 grama plus-minus.
Najbolji i najbrži ulaze direktno u Masterchefovu kuhinju.
Časlav Matijević: 'Osjetio sam ja da moja 'kilaža' ne odgovara traženom jer sam nekako usporedio – kada kupim 20 dkg parizera, nije to bilo to, puno više dobijem u 20 dkg parizera, nego što je bio taj komad mesa.'
'Režem meso i samo mi je u glavi bilo kako mi je tata mesar i muž mi je radio dvije godine u preradi mesa i ako ovo upropastim, gotovo je, ja ne mogu ići kući,' kaže Linda Ahel Arsić, učiteljica iz Buzeta.
Dino: 'Da vam pojasnim ovo misteriozno nestajanje vaših grama. Svaki put kad meso dotakne neku površinu, ili kad stoji negdje on se suši, gubi tekućinu. Kad imate 185 g uvijek riskirate da vam prijeđe u onaj 184.'
Hrvoje Hainž (26) je prvi pobijedio u ovom izazovu, prvi je uspješno odrezao pet odrezaka i ušao u Top 20. Ostali će morati u sljedeći izazov.
Nakon što joj peti odrezak izvagan sa samo 173 g, Slivija je kroz suze rekla: 'Apsolutno razočaranje, osjećaj grozan. Korak si do cilja i onda se dogodi lom. Ja sam inače emotivna osoba. Svaki dan u ruci držim meso, svakodnevno, i ne znam odrezat pet komada od 180 grama. Jadno. Žalosno.'
Časlav Matijević: 'Meni je ovo bila jedna lijepa utakmica koju sam odigrao. Nisam zabio gol, ali čekam novu šansu.'
Kutija iznenađenja lansira u Masterchefovu kuhinju, ili kući
Zadnja prilika za ulazak u Top 20. Iz Kutije iznenađenja natjecatelji mogu koristiti sve i ili samo neke od namirnica. Za kuhanje imaju 60 minuta. Presuđuje kvaliteta jela, ne količina.
U 60 minuta s ovim sastojcima, maštovit kuhar može napraviti puno. Impresionirajte nas', kazao je Dino.
'Sad sam još odlučniji, dat ću sve od sebe, jer ovo mi je sad zadnja prilika. Moram uspjeti', rekao je Andrija Prostran te dodao: 'Podižem kutiju i u glavi znam, neće biti svinjetina, jer imam totalni peh sa svinjetinom. Dignem kutiju i prvo što vidim – svinjetina.'
Martina Ristić Stipandžija je imala sličnu reakciju kad je vidjela namirnice. 'Vidim sastojke i blokada, ništa. Nema jela danas od mene.'
Nikola Lesar, 22-godišnji tehničar za računalstvo iz Čakovca: 'Ljudi iz Dalmacije su bili malo začuđeni izborom namirnica, tak da mislim da mi kontinentalci konačno možemo pokazati ono kaj mi znamo. Da ljudi ne misle da je hrvatsko kulinarstvo temeljeno samo na ribi, već i na dobrom mesu.'
Nikola trenutačno radi u jednom trgovačkom centru. 'Kuhanje je moja strast i to je jedino čim se želim baviti u životu. Sve što znam naučio sam od svojih ukućana i gledajući kulinarske emisije. Miris svježeg kruha koji radi moja baka i danas mi budi emocije. Želim se obrazovati i postati kuhar u nekom od restorana. Ja sam novi Jamie Oliver.'
'Mislim da jesam u određenoj prednosti pred ostalima zbog toga sam već kuhao na taj način, znači s indukcijskim kuhalom, u ograničenim uvjetima', izjavio je povratnik Marko Palfi.
Dario Sabalić se porezao. 'Adrenalin je skočio, nož je oštar, porezao sam se. Rekao sam sam sebi, evo, bravo, počeo si, to je to.'
Marko Matei: 'Nikad u životu nisam kuhao pod pritiskom.'
Što to Radovan nije mogao progutati?
'Neka od jela koje ste skuhali lansirat će vas u Masterchefovu kuhinju, nažalost većinu od vas lansirat će tamo otkud ste danas došli, kući', rekao je Radovan.
'Nikad u životu mi se nije dogodilo da netko tko je probao, jeo moje jelo, ispljune zalogaj u maramicu. Meni se to danas dogodilo. To je najgora stvar koja se ikome mogla dogoditi,' izjavila je Silvija nakon što je Radovan nije mogao progutati zalogaj njene salate koja je bila preslana. To su primijetili i Dino i Mate, no oni su ipak progutali. Dino je rekao: 'Ovo je preslano. Uf, to je more slano.'
Na kraju će žiri pohvaliti uspješna jela te plasirati njihove kreatore, najbolje kuhare amatere u Top 20 te ih poslati u dugo očekivanu Masterchefovu kuhinju.