TUŽNA VIJEST

U 95. godini preminuo legendarni Sidney Poitier, prvi crni glumac koji je osvojio Oscara

07.01.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Proslavljeni Sidney Poitier koji je dobio Oscara, 1964. godine kao prvi crni glumac preminuo je u dobi od 94. godine

Jedna od najpoznatijih njegovih uloga bila je ona u filmu 'Porgy and Bess', a kako pišu strani mediji, uzrok smrti nije poznat.

Sidney Poitier je ušao u povijest kao prvi bahamski i prvi crnac dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu 'Ljiljani u polju'.

  • +3
Sidney Poitier Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Poitier je rođen 20. veljače 1927. godine u Miamiju, u obitelji bahamskih poljoprivrednika i to kad su njegovi roditelji došli u posjet u SAD, pa je zahvaljujući tome imao američko i bahamsko državljanstvo.

Djetinjstvo je proveo na Bahamima, a sa 16 godina preselio se u New York gdje je radio kao domar u American Negro Theatreu u zamjenu za satove glume.

Inače, bivši američki predsjednik Barack Obama 2009. godine mu je dodijelio najvišu počasnu američku civilnu nagradu - Predsjedničku medalju slobode. Dva puta se ženio i od 1950. do 1965. godine bio je u braku s Juanitom Hardy s kojom je dobio četvero djece, a od 1976. godine bio je u braku s Joannom Shimkus s kojom ima dvoje djece.

Bio je i uspješan redatelj te je režirao niz filmova, među kojima su: 'A Piece of the Action', 'Uptown Saturday Night' i 'Let's Do It Again' sa Billom Cosbyjem, 'Stir Crazy' sa Richardom Pryorom i Gene Wilderom i 'Ghost Dad' također s Cosbyjem.

Tužnu vijest objavio je dopredsjednik Bahama, zemlje u kojoj je glumac odrastao.

'Izgubili smo ikonu, heroja, mentora, borca, nacionalno blago', napisao je Chester Cooper na Facebooku.

Kada je u 37. godini primao Oscara, Poitier je bio jedina holivudska zvijezda obojene kože.

'Filmska industrija tada još nije bila spremna stvoriti više od jedne zvijezde među glumcima pripadnicima manjina', napisao je u svojoj autobiografiji 'Ovaj život'.

'U to sam vrijeme (...) uzeo na sebe nade čitavog naroda. Nisam mogao utjecati na sadržaj filma (...) ali sam mogao odbiti ulogu, što sam učinio bezbroj puta', rekao je tad.