MRAČNO PUTOVANJE

'Uništenje' - Nicole Kidman u ulozi u kakvoj je još niste imali prilike vidjeti

01.10.2022 u 11:20

Bionic
Reading

'Uništenje', neo-noir američke redateljice Karyne Kusame neodoljivo je mračno putovanje s Nicole Kidman u nesvakidašnjoj ulozi

Uništenje (Destroyer), nihilizmom prošaran nagrađivani (Noir Film Festival) neo-noir etablirane američke redateljice Karyne Kusame, atmosferom se i više nego dobro uklapa u ove kišno-sive dane kojima ni oni najdalekovidniji nikako ne naziru kraj.

Prošlost nikad ne spava

Erin Bell, a koju tumači čuvena australska ljepotica i oskarovka Nicole Kidman (Oči širom zatvorene, Sati, Stepfordske supruge...) koja je za dotičnu ulogu nominirana za Zlatni globus, policijska je detektivka u onom gradu koji Amerikanci vole nazivati i Gradom anđela.

Erin je, međutim, u najboljem slučaju izgubljena u vrtlogu strahovanja za budućnost otuđene kćeri Shelby (Jade Pettyjohn), nepresušne krivnje zbog duhova iz prošlosti, kao i jake ovisnosti o alkoholu koja je ostavila itekako vidljiv trag kako na njenom licu, tako i na njenoj psihi.

Premda definitivno duboko klonula, za Erin ipak nikako ne bi bilo moguće reći da ju je život uspio u potpunosti poraziti jer kada u sklopu istrage ubojstva nepoznatog muškarca nabasa na novčanicu od sto dolara poprskanu ljubičastom bojom u našoj se (anti)heroini ponovno razbukta želja za osvetom... ali i konačnim zatvaranjem jednog tužnog i traumatičnog poglavlja. - U pitanju je zapravo 'ostatak' iz pljačke banke od prije šesnaest godina u kojoj je sudjelovala te koja je opasno pošla po krivu.

Meta njezine mržnje tajanstveni je Silas (Tobby Kebbell), predvodnik bande koji je Erin lišio ljubavi njenog života te koji je, lako moguće, opet 'aktivan', a na putu do kojeg Erin neće prezati ni od čega, pa će tako iza sebe ostaviti trag uništenja iz kojeg i proizlazi naslov filma.

Cirkularne strukture i premrežen flashbackovima, vješto režiran te pogonjen Kidmaninom izvrsnom glumom vrijednom još jednog Oscara, Uništenje (inače dostupan na streaming servisu Pickbox NOW) je neodoljivo mračna audiovizualna poslastica koja će putem malog ekrana unijeti onu pravu dozu nemira u vaš dom!