velika čast

Allianz Arena mijenja adresu; ulica će nositi ime po 'Kaiseru'

19.09.2024 u 20:34

Bionic
Reading

Ulica ispred Allianz Arene bit će nazvana po Franzu Beckenbaueru u čast legende njemačkog nogometa

Gradske vlasti Münchena odlučile su odati počast jednoj od najvećih sportskih ikona u povijesti nogometa, Franzu Beckenbaueru, imenovanjem ulice ispred stadiona Bayern Münchena, Allianz Arene, po njemu. Odluka dolazi nakon što je Beckenbauer preminuo u siječnju ove godine.

Od 7. siječnja 2025., točno godinu dana nakon Beckenbauerove smrti, Bayern će svoje domaće utakmice igrati na adresi Franz-Beckenbauer-Platz 5, čime se mijenja trenutna adresa stadiona, Werner-Heisenberg-Allee 25.

'On je jedan od najvećih sportaša koje je naš grad ikada imao. Imenovanje ulice najveća je čast koju grad München može dodijeliti posthumno i znak dubokog poštovanja i zahvalnosti koje imamo prema Franzu Beckenbaueru,' izjavio je gradonačelnik Münchena, Dieter Reiter.

Svojim uspjesima, Beckenbauer je trajno oblikovao njemački i svjetski nogometni krajolik. Kao igrač, bio je europski prvak 1972. i svjetski prvak 1974., a kasnije je postao i svjetski prvak kao izbornik 1990. godine. U klupskoj karijeri s Bayernom osvojio je 13 trofeja, uključujući četiri njemačka prvenstva i tri Kupa prvaka. Kao trener, vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. i Kupa UEFA 1996.

  • +8
Bayern - Dinamo (17.9.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Beckenbauer, poznat pod nadimkom 'Der Kaiser' ili 'Car', pridružio se elitnom klubu igrača koji su osvojili Svjetsko prvenstvo i kao nogometaši i kao izbornici, zajedno s Brazilcem Mariom Zagallom i Francuzom Didierom Deschampsom.

Izvršni direktor Bayerna, Jan Christian Dreesen, izjavio je:

'Željeli bismo zahvaliti gradu Münchenu što je ne samo odao počast nasljeđu Franza Beckenbauera, već i što je prihvatio naš prijedlog za ime. Lijepo je da 'car' sada ima stalno mjesto u Münchenu. Baš kao što naši navijači pjevaju na svakoj utakmici: Nitko ne može rastaviti dobre prijatelje.'

U čast Beckenbauera, ispred stadiona bit će postavljen i njegov kip, uz kip njegovog dugogodišnjeg suigrača u Bayernu i njemačkoj reprezentaciji, Gerda Müllera.