KAŽU DA SU ZAKINUTI

Amerikanci ne odustaju; najavili nove tužbe zbog oduzete medalje

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 13.08.2024 11:59
  • Objavljeno 13.08.2024 u 11:59
Bionic
Reading

Američki gimnastičarski savez (USGF) službeno se očitovao oko oduzete brončane medalje Jordan Chiles. Iz USGF-a kažu kako će nastaviti žalbeni proces nakon što je Sportažni arbitrarni sud (CAS) u Švicarskoj odbio prvu žalbu

Američki gimnastički savez (USGF) priopćio je u ponedjeljak da Sportski arbitražni sud (CAS) neće preispitivati ​​svoju odluku kojom od gimnastičarke Jordan Chiles traži da vrati brončanu medalju osvojenu za nastup u finalu vježbe na tlu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Originalno je treće mjesto prema ocjenama sudaca osvojila rumunjska gimnastičarka Ana Barbosu koja je za svoju vježbu dobila 13,700 bodova. No, nakon uložene žalbe od strane predstavnika američke gimnastičke reprezentacije suci su ocjenu Chiles, koja je završila na petom mjestu sa 13,666 bodova, preinačili i povećali na 13,766, čime je američka gimnastičarka završila na pobjedničkom postolju s brončanom medaljom oko vrata.

Presuda u korist rumunjske gimnastičarke

Rumunjski olimpijski odbor je potom uputio žalbu Sportskom arbitražnom sudu koji je presudio u korist rumunjske gimnastičarke, a svoju odluku je sudsko vijeće CAS-a temeljilo na povredi pravilnika Međunarodne gimnastičke federacije koji propisuje da se žalbe na rezultate natjecanja moraju podnijeti unutar jedne minute od objave ocjene za pojedinu natjecateljicu ili natjecatelja. U žalbi je navedeno da je predstavnica američke reprezentacije prigovor na ocjenu Jordan Chiles uputila nakon jedne minute i četiri sekunde od objave rezultata te je CAS presudio da američkoj gimnastičarki ostaje originalno dodijeljena ocjena za nastup, čime joj je oduzeta brončana medalja i dodijeljena Rumunjki.

U subotu je Međunarodna gimnastička federacija (FIG) priopćila da će poštovati ​​odluku CAS-a te Anu Barbosu proglasiti osvajačicom bronce. Dan poslije je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) rekao da prihvaća FIG-ovu izmjenu poretka i da će preraspodijeliti brončanu medalju rumunjskoj gimnastičarki.

Pismeno očitovanje CAS-u

No, u nedjelju je Američki gimnastički savez priopćio da je CAS-u predao pismeno očitovanje i predočio video dokaz koji pokazuje da je prigovor glavne trenerice Cecile Landi podnesen 47 sekundi nakon objave rezultata.

CAS je potom obavijestio dužnosnike Američkog gimnastičkog saveza da njihova pravila 'ne dopuštaju preispitivanje arbitražne odluke čak ni kada se predoče uvjerljivi novi dokazi', stoji u priopćenju krovne američke gimnastičke organizacije.

'Duboko smo razočarani ovom obavijesti i nastavit ćemo žalbeni proces, uključujući i pokretanje postupka pred Švicarskim saveznim sudom, kako bismo osigurali pravedno bodovanje, plasman i dodjelu medalje za Jordan', poručili su.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal