DRAMA

Argentina slavila u još jednom raspucavanju; sada je na dvije utakmice od besmrtnosti

05.07.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Aktualni svjetski prvaci izborili su polufinale Copa Americe nakon boljeg izvođenja penala protiv Ekvadora. Sada ih dvije utakmice dijele od tri naslova na tri uzastopna velika naslova, nešto što je prije pošlo za rukom samo Španjolskoj (2008. - 2012.)

Argentina je izborila plasman u polufinale Copa Americe nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Ekvador sa 4:2. Susret je završio 1-1, pa je pitanje pobjednika razriješeno udarcima s bijele točke, a ponovo je briljirao Emiliano Martinez.

Unatoč tome što je aktualni svjetski i južnoamerički prvak krenuo s velikim posjedom lopte, opasniji je bio Ekvador, koji je imao prva tri udarca na utakmici. U jednom od njih Martinez je nogom morao braniti opasan udarac Jeremyja Sarmienta.

Argentinci su ipak poveli u 35. minuti golom Lisandra Martineza koji je glavom pogodio nakon ubačaja Lionela Messija iz kornera. Messi je ubacio na prvu vratnicu, Alexis Mac Allister je prenio loptu na drugi kraj gola gdje je branič Manchester Uniteda bio sam postigavši svoj prvi gol u dresu reprezentacije u 21. nastupu.

Drugo poluvrijeme počelo je manje frenetično, ali bilo je vrlo borbeno. Ekvador je mogao izjednačiti u 62. minuti iz jedanaesterca kojeg je skrivio Rodrigo de Paul igrajući rukom. Međutim, Enner Valencia je pogodio stativu.

Argentina je sve mogla riješiti u 68. minuti kada je Messi krasno primio loptu i pucao, ali je ekvadorski vratar Alexander Dominguez bio spreman.

Ekvador je izjednačio u drugoj minuti sudačke nadoknade; John Yeboah je sjajno ubacio pred vrata, a Kevin Rodriguez pogodio glavom za 1:1. Gol se provjeravao zbog mogućeg zaleđa, ali je sudac Andres Matias Matonte Cabrera pokazao na centar.

Bio je to prvi pogodak kojeg je Argentina primila na ovom turniru nakon što je kroz skupinu prošla s tri pobjede i 5:0 gol razlikom. U sedmoj minuti nadoknade Jordy Caicedo je mogao šokirati Argentince, ali je iz izgledne prilike loše pucao glavom.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca počelo je loše za Argentinu. Messi je izveo prvi udarac, no pogodio je vratnicu. No, spasio ga je Martinez koji je dva puta fantastično reagirao. Već u prvoj seriji je zaustavio udarac Angela Mene, a u drugoj seriji i Alana Minde nakon što je Alvarez zabio za 1:0.

Za Argentinu su potom zabili i Mac Allister i Gonzalo Montiel, a odlučujući gol je potigao Nicolas Otamendi za pobjedu 4:2. Na suprotnoj strani precizni su bili Yeboah i Caicedo.

'Rekao sam dečkima da nisam spreman ići kući. Ni oni nisu bili,' kazao je Martinez nakon što je proglašen igračem utakmice.

'Mi smo prvaci svijeta i Južne Amerike, ova ekipa je zaslužila proći dalje. Malo me ponijela publika, jer su tu bili Argentinci i moja obitelj u blizini. Nismo pružili igru ​​kakvu su ljudi htjeli vidjeti, ali na kraju smo pobijedili,' dodao je vratar Aston Ville koji je bio i junak i finala SP-a u kojem je Argentina nakon izvođenja jedanaesteraca porazila Francusku.

Argentina će se u polufinalu sučeliti s Kanadom ili Venezuelom i sada je na dvije utakmice od obrane naslova i trećeg uzastopnog trofeja na velikim natjecanjima; napravi li to postat će tek druga reprezentacija u povijesti nogometa kojoj je to pošlo za rukom. Zasad se time može pohvaliti samo Španjolska, koja je između 2008. i 2012. redom osvajala Euro u Austriji i Švicarskoj, Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi i još jedan Euro, u Poljskoj i Ukrajini.

Cup tree provided by Sofascore