OI ČEKAJU

Slovenija je razbila Novi Zeland i napravila veliku uslugu hrvatskim košarkašima

04.07.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Pobjeda Slovenaca hrvatskim košarkašima donijela je prvo mjestu kvalifikacijske skupine i vrlo vjerojatno u subotu polufinalni ogled protiv Dominikanske Republike

Nakon što je Slovenija pobijedila Novi Zeland, Hrvatska je i službeno osvojila prvo mjesto u skupini u prvoj fazi kvalifikacija za Olimpijske igre. Košarkaši stoga u subotnjem polufinalu čekaju na drugoplasiranu momčad iz skupine s Grčkom, Dominikanskom Republikom i Egiptom, a trenutno je najizglednije da će to biti Dominikanska Republika.

Slovenija je danas razbila Novi Zeland sa 104:78 što joj je osiguralo prolazak, ali ne i prvo mjesto u skupini; za to je Slovencima trebala pobjeda od 29 razlike, što znači da su ostali kratki za samo tri poena.

Počelo je sjajno za slovensku reprezentaciju. Povela je 14:2, pa 24:7, a na koncu prve četvrtine je imala velikih 18 razlike (27:9). U drugom dijelu Novi Zeland je zaigrao daleko bolje, pogodili su četiri trice i do poluvreena smanjili zaostatak na sedam razlike (3946).

Treća dionica je ponovo pripala slovenskoj vrsti (31:18), pa je u posljednju četvrtinu ušla sa 20 razlike (77:57). Na otvaranju posljednje četvrtine Luka Dončić je pogodio tricu za plus 23, međutim Novi Zeland je četiri minute prije kraja smanjio na 15 poena (90:75).

  • +18
Slovenija - Hrvatska, Košarka (2.7.2024) Izvor: Pixsell / Autor: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Novi Zeland je u tim trenucima bio daleko od željenih minus devet, ali je taj rezultat gurao Hrvatsku na prvo mjesto. Međutim, Slovenija je u ludoj završnici umalo ostvarila željenih plus 28. Dončić je 19 sekundi prije kraja realizirao dva od tri slobodna bacanja za 27 razlike (104:77), Shea Ili je pogodio jedno bacanje smanjivši na minus 26, a Sloveniji je ostao 17 sekundi za tricu koja bi ih odvela na prvo mjesto. Prvu je promašio Horvat, a u drugom pokušaju i Dončić.

Sloveniju tako najvjerojatnije čeka dvoboj s Grčkom, a pokazalo se da se neočekivani poraz od Novog Zelanda ipak nije ozbiljno obio o glavu košarkašima pod vodstvom Josipa Sesara.

U nedjelju je finale, a samo pobjednik ide u Pariz. Večeras se još sastaju Grčka i Egipat nakon čega će sve dobiti i službenu potvrdu.

Plasman u Pariz već su osigurali Francuska, SAD, Srbija, Njemačka, Kanada, Japan, Australija i Južni Sudan, a posljednja četiri putnika bit će poznata po kvalifikacijskim turnirima koji se održavaju i u Valenciji, Rigi i Portoriku.