OPTIMIST, ALI...

Bivši hrvatski reprezentativac zna zašto je loša atmosfera

18.11.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Deset je godina otkad je hrvatska nogometna reprezentacija izborila EURO u Portugalu. U dvije utakmice dodatnih kvalifikacija Hrvatska je bila bolja od Slovenije 2-1...

Točnije, deset će se godina navršiti sutra. Tog 19.11.2003. godine Dado Pršo u 61. minuti matirao je slovenskog vratara, a Hrvatska je dosegnula smotru najboljih nogometaša starog kontinenta.

Podsjetimo, izbornik je bio Otto Barić. Rezultat u Maksimiru 1-1, a na uzvratu u Ljubljani 1-0 za 'Vatrene'. Junak susreta bio je Dado Pršo koji je tada za HTV rekao.

'Jedna je morala ući. Tako smo razmišljali. Svi momci smo dobri.'

Prisjetio se tih trenutaka, slamanja slovenskog bunkera i asistent za gol Tomo Šokota - koji je u reprezentaciju iz Benfice pozvan samo 48 sati prije druge utakmice, što je bio i njegov debi.

'Nije bila samo ta asistencija. Cijelu utakmicu smo igrali dosta dobro. Malo nas je unazadilo to isključenje Tudora i nisam ni ja bio uvjeren da ćemo se uspjeti izvući i da ćemo se plasirati na EURO. Na kraju smo ipak pokazali karakter', istaknuo je Šokota.
Za sutrašnju utakmicu uvjeren je da će Hrvatska ipak svladati Island i dosegnuti Brazil.

'Sad je pitanje samopouzdanja i da se to posloži u jednu homogenu cjelinu. Uvjeren sam da će to Kovač posložiti i da ćemo se sutra svi veseliti', poručio je Šokota, koji nije previše kritizirao igrače koji su nastupili na prvoj utakmici već je uvjeren da će Niko Kovač dobro posložiti postavu.


'Smatram da je, ako su već morali smijeniti Štimca, Kovač najbolje rješenje. On je nepristran i nitko ga neće prozivati kao što su Štimca jer koga god je pozvao Štimac, stalno su ga kritizirali. Kovač će odlučiti najbolje, ima veliko iskustvo jer je i kao igrač bio vođa. Sviđa mi se njegovo razmišljanje kao trenera i mislim da je on dobro rješenje, ne samo za ovu utakmicu.'

Prije deset godina na prvoj utakmici reprezentaciju je gledalo 36.000 navijača. Sutra će biti uspjeh ako se skupi 20-tak tisuća.

'Svi povezuju Dinamo s HNS-om i to je osnovni problem. Kad nema rezultata, onda se traže razlozi. Sad je kriv Šuker, pa je kriv Modrić, stalno je netko kriv. To je atmosfera koja se prenijela i na tribine i navijači jednostavno gledaju igrače kroz Štimca, Šukera i Mamića - što je jako loše. I onda su ti igrači pod pritiskom, igraju za svoju domovinu, a navijači ih odbacuju.'

Šokota i Pršo su bili autori gola protiv Slovenije u doigravanju


Šokota je upozorio da se ta loša atmosfera na tribini vrlo lako prenosi na igrače.

'Vrlo je teško igrati u takvim situacijama, to znam iz vlastitog iskustva da lopta u lošoj klimi i atmosferi tada jednostavno neće u gol. Odbija se van, ide u aut, dobiješ gol da ne možeš vjerovati da si ga dobio. Događaju se stvari koje nisu dobre', naglasio je Šokota.

Poznavajući naš mentalitet, Šokota je ipak uvjeren da neće biti loše atmosfere na Maksimiru.

'Vjerujem da će publika sutra biti uz nas, štogod da se dogodi. Oni će pratiti te dečke od prve do zadnje minute. Igrači će to osjetiti i vjerujem da će sutra biti dva ili tri nula za nas', zaključio je Šokota.