psk_2

TRIJUMF 2:0

Branitelji naslova idu doma; sjajna Švicarska izborila četvrtfinale Eura

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2024 20:36
  • Objavljeno 29.06.2024 u 20:11
Bionic
Reading

Švicarska je pobijedila Italiju s 2:0 golovima Reme Freulera i Rubena Vargasa

Nogometaši Švicarski prvi su četvrtfinalisti Eura nakon što su u Berlinu svladali europske prvake Talijane s 2:0.

Pogotke su za Švicarsku dali Remo Freuler u 37. i Ruben Vargas u 48. Švicarci će u četvrftfinalu igrati 6. srpnja protiv boljega iz dvoboja Engleske i Slovačke.

Švicarci nisu dobili Talijane u zadnjih 11 utakmica i 31 godinu, no u subotu su u Berlinu okončali taj nehativni niz, skinuvši s trona prvake Talijane. Pobjeda Švicarske je više nego zaslužena jer su u svim segmentima igre nadigrali Talijane, koji su bili nemoćni, bez energije i demotivirani. Sastav Murata Yakina se pokazao odlično balansiranom momčadi, koja nije izgubila ni protiv domaćina Nijemaca na ovom turniru.

Talijanski izbornik Luciano Spalletti napravio je šest promjena u odnosu na momčad koja je remizirala s Hrvatskom u posljednjoj utakmici u skupini, a Švicarac je napravio samo jednu prisilnu promjenu.Gianluca Mancini ulazi na začelju umjesto suspendiranog Riccarda Calafiorija, što je njegov prvi nastup na turniru. Federico Chiesa i Gianluca Scamacca vraćaju se nakon što su obojica ispali iz posljednje utakmice.Nicolo Fagioli, Bryan Cristante i Stephan El Shaarawy počinju prvi put na Euru dok Spalletti želi prodrmati stvari, izbacivši Jorginha, koji je započeo sve tri utakmice u skupini. Na klupi je i Federico Dimarco nakon problema s ozljedama.

Početak je, očekivano, bio posve oprezan, bez rizika na obje strane, pa se u prvih 25 minuta napadački gotovo ništa nije događalo. No, onda su Švicarci ubacili u višu brzinu.

U 25. minuti Breel Embolo je potpuno sam primio preciznu loptu u šestnaestercu, no njegov opasni udarac iz blizine refleksno brani Gianluigi Donnarumma, potvrdivši zašto je ponajbolji vratar svijeta.

No, niti on nije mogao spasiti Talijane u 37. minuti. Vargas je pronašao Freulera, koji se ubacio iz drugog plana, primio pas u šesnaestercu i pucao s desetak metara. Lopta je na putu prema golu pogodila braniča Mancinija, a potom i Donnarummu u nogu, te ipak odsjela u desnom kutu vrata za vodstvo Švicaraca.

Na isteku prvog dijela Fabian Rieder je sjajno izveo slobodnjak iskosa s desne strane, a Donnarumma je tek uz pomoć vratnice odbio loptu u korner. Švicarci su daleko više pokazali, ta razliku od mlakih Talijana koji u prvom dijelu nisu uputili udarac na gol.

Nakon samo 29 sekundi u drugom dijelu Švicarci su zabili i drugi gol. Granit Xhaka je pronašao Rubena Vargasa, koji je s 20-tak metara "skinuo paučinu" s gornjeg lijevog kuta talijanskih vrata.

Sedam minuta kasnije ubačenu loptu u kazneni prostor Švicarca, bez ijednog Talijana u blizini, branič Fabian Schar je nespretno zahvatio glavom, a lopta je u dugom luku pala na vratnicu.

U preostalom dijelu drugog dijela gotovo da nije bilo šansi, a Švicarci su dobrom obranom posve zakočili Talijane.

Cup tree provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal