UTAKMICA ZA PAMĆENJE

Cristiano Ronaldo je vanzemaljac; kako drugačije objasniti da je Portugalac protiv Mađara postavio ili 'podebljao' pet čudesnih rekorda

Bionic
Reading

U dvoboju 1. kola skupine F Eura, u Budimpešti su nogometaši Portugala svladali Mađarsku s 3:0, a dvostruki strijelac Cristiano Ronaldo postavio je nekoliko rekorda

Nogometni put Cristiana Ronalda je prepun raznih rekorda, ali nastup protiv Mađarske jako će dobro pamtiti, jer je srušio ili 'podebljao' njih nekoliko. Pa idemo redom...

Čim je sudac dao znak za početak utakmice Cristiano Ronaldo je postao jedini igrač koji je upisao minute na pet različitih Eura (2004., 2008., 2012., 2016., 2021.).

Kada je u 87. minuti iz kaznenog udarca postigao svoj prvi gol na utakmici za 2:0, portugalski napadač srušio je još dva. Postao je najefikasniji igrač u povijesti Eura te je nadmašio Michela Platinija s kojim je do ovog susreta dijelio prvo mjesto s devet golova. Golgeter Juventusa u sudačkoj nadoknadi dodao je još jedan gol te se s ukupno 11 pogodaka učvrstio na vječitoj ljestvici.

Drugi rekord vezan uz golove je taj da je postao najstariji igrač s dva pogotka u jednoj utakmici Eura. Portugalac je to napravio s 36 godina i 130 dana te je preuzeo rekord od Ukrajinca Andrija Ševčenka kojem je bilo 35 godina i 256 dana (2012.) kada je bio dvostruki strijelac protiv Švedske (2:1).

Tu Ronaldovim pojedinačnim postignućima nije kraj. Portugalcu je to bila ukupno 39. utakmica na europskim i svjetskim prvenstvima te je i tu postao samostalni rekorder, jer je njemački veznjak Bastian Schweinsteiger ostao na 38.

I da! Ronaldo je bio jedini igrač koji je zabio najmanje jedan pogodak na četiri različita Eura, a sada je svoj rekordni niz 'podebljao' na pet Eura.

  • +10
Mađarska - Portugal, 1. kolo, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: HUGO DELGADO

'Važno je bilo pobijediti. Bila je to teška utakmica protiv protivnika koji se jako dobro branio, ali postigli smo tri gola i vrlo sam zahvalan momčadi što mi je pomogla da postignem dva gola i oborim rekord. Taj rekord je dobar, ali za mene bi najbolji rekord bio dva puta zaredom osvojiti Euro. Bilo je bitno započeti turnir na ovaj način. Sada moramo samo nastaviti, razmišljati o sljedećem meču i pobijediti', izjavio je Ronaldo poslije Mađarske.