ovo nismo očekivali

Dalić ponovno udario po SHNL-u: Utakmice s Varaždinom i Slaven Belupom nisu mjerilo

08.10.2024 u 08:02

Bionic
Reading

Hrvatska je natjecanje u Ligi nacija otvorila porazom u Portugalu (2:1), no potom je u Osijeku svladala Poljsku (1:0).

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom, koja nastupa u novom ruhu i s novom formacijom nakon Europskog prvenstva, nalaze se novi izazovi. Momčad izbornika Zlatka Dalića u subotu, 12. listopada, na Maksimiru igra protiv Škotske, dok ih 15. listopada očekuje gostovanje u Poljskoj.

Fokus javnosti ponovno je u potpunosti usmjeren na nadolazeće izazove za najpopularniji sportski kolektiv u zemlji. Kao i uoči svakog okupljanja, raspravlja se o tome zašto su neki igrači pozvani, a drugi nisu, koliko je tko postigao golova i kakve šanse su dobili igrači iz različitih klubova.

Na konferenciji za medije, Dalić je još jednom odgovarao na pitanje koliko prati SuperSport HNL i mogu li igrači iz domaće lige pomoći nacionalnoj selekciji. Njegov odgovor ponovno je izazvao reakcije, budući da je komentirao snagu baze hrvatskog nogometa na način koji su mnogi doživjeli podcjenjivački.

Na novinarski upit je li promijenio mišljenje o tome da u SuperSport HNL-u nema mnogo igrača za reprezentaciju, izbornik je rekao:

'Gledamo igrače koji nam trebaju i koji mogu. Podražaj je Europa, utakmice s Istrom, Varaždinom i Slaven Belupom nisu mjerilo. Pratimo, igrači koji se nametnu dobit će priliku. Ne podcjenjujem SHNL, ali realnost je nešto drugo.'

Iako je naglasio da ne podcjenjuje SuperSport HNL, mnogi su to ipak shvatili kao još jedan izraz podcjenjivanja, slično kao kad fraza 'uz dužno poštovanje' često prethodi izrazu nepoštovanja. Dalić je već ranije isticao slične stavove o kvaliteti domaće lige.

  • +14
Trening hrvatske nogometne reprezentacije, Zagreb, 7.10.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Dalićeve prijašnje izjave Tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, izbornik je također komentirao kako se momčad promijenila:

'Više nema napadača Atletica i Juventusa, sada su iz Dinama, Hajduka i Osasune. Nemojte živjeti u oblacima, dečki su takvi kakvi jesu.' Više puta je dao do znanja da igrači koji žele nastupati za reprezentaciju moraju svoju kvalitetu dokazati na višoj razini.

Dalićeva nedosljednost Iako izbornik često ističe važnost europskih podražaja, njegovi potezi nisu uvijek u skladu s tim izjavama. Osim Dinama, koji redovito igra europske utakmice, Dalić je i ranije posezao za igračima iz domaće lige. Tako su tijekom prošlog ciklusa, primjerice, igrači Rijeke, koja se natječe protiv klubova poput Istre, Slaven Belupa i Varaždina, često bili dio reprezentacije. Također, pozive su dobivali i igrači Hajduka, poput Marka Livaje, koji je bio starter u ključnim utakmicama, kao i igrači Osijeka.

Standings provided by Sofascore