LIGA PRVAKA

Dinamo na dnu ljestvice tržišne vrijednosti: Samo četiri kluba su ispod Modrih

29.08.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon što je Dinamo uvjerljivom pobjedom 5:0 nad Qarabagom, 3:0 u Zagrebu i 2:0 u Bakuu, osigurao nastup u grupnoj fazi natjecanja, s nestrpljenjem se očekuje ždrijeb koji će se održati danas u 18 sati u Monte Carlu, uz live prijenos na tportalu.

Ove godine Liga prvaka uvodi potpuno novi format natjecanja, koji značajno mijenja dosadašnji sustav s grupnim fazama. Umjesto dosadašnjih ljestvica organiziranih u skupine s po četiri kluba, sada će postojati samo jedna zajednička ljestvica koja će obuhvaćati svih 36 klubova. Ova ljestvica će izgledati kao "stonoga" s 36 nogu, što je značajno drugačije u odnosu na ono na što smo navikli u drugim ligama poput Premier lige, La Lige ili Serie A, koje imaju ljestvice s 20 klubova, ili HNL-a s 10 klubova.

Dinamo se u ovom novom formatu nalazi u trećoj jakosnoj skupini i igrat će osam utakmica u ligaškoj fazi – četiri kod kuće i četiri u gostima. Najboljih osam klubova s ljestvice plasirat će se izravno u osminu finala, dok će momčadi od 9. do 24. mjesta razigravati za preostala mjesta u nokaut-fazi. Momčadi koje završe ispod 24. mjesta ispadaju iz Europe bez mogućnosti nastavka natjecanja u Europskoj ligi.

Broj utakmica u ligaškoj fazi povećan je s 96 na 144, dok je broj utakmica u nokaut-fazi povećan s 29 na 45. Ukupno, ovaj novi format Lige prvaka donosi 64 utakmice više nego dosad, čime se dodatno povećava uzbuđenje i prilike za klubove poput Dinama da se dokažu na najvećoj sceni. Dinamo će svoje protivnike doznati danas na ždrijebu, gdje će mu automatski biti dodijeljena dva protivnika iz svake jakosne skupine, uz jedinu restrikciju da klubovi iz iste zemlje ne mogu igrati međusobno te da svaki klub može izvući najviše dva kluba iz iste zemlje.

  • +40
Qarabag - Dinamo (28.8.2024.) Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema podacima Transfermarkta, samo četiri kluba imaju manju tržišnu vrijednost.

Dinamo se nalazi pri dnu popisa najvrednijih klubova u Ligi prvaka, što uspjeh ulaska u ovo prestižno natjecanje čini još većim. Prema podacima Transfermarkta, samo četiri kluba imaju manju tržišnu vrijednost s procijenjenom vrijednošću od 71.8 milijuna eura. Ispod njega se nalaze Crvena zvezda (67.9 milijuna eura), švicarski Young Boys (63.2 milijuna eura), austrijski Sturm Graz (60.9 milijuna eura) i slovački Slovan Bratislava, koji je uvjerljivo najmanje vrijedan klub s procijenjenom vrijednošću od 21.4 milijuna eura.

Za usporedbu, Hajduk vrijedi 50.51 milijuna eura, Rijeka 38.1 milijuna eura, a Osijek 18.2 milijuna eura.

Najvrjednija momčad u natjecanju je Real Madrid, s procijenjenom vrijednošću od 1.34 milijarde eura, a slijede ga Manchester City s 1.27 milijardi eura i Arsenal s 1.2 milijardi eura.