nešto neviđeno

Novosti u Ligi prvaka; uvodi se ekskluzivni tjedan u kojem će igrati i Dinamo!

29.08.2024 u 09:38

Bionic
Reading

Ove promjene osiguravaju intenzivan raspored, uključujući utakmice tijekom Božića, dok se natjecanje približava konceptu Superlige, zadržavajući pritom ekskluzivnost svakog europskog kupa.

Već se mjesecima raspravlja o novom formatu Lige prvaka, u kojoj će ove sezone sudjelovati i zagrebački Dinamo, nakon što je s ukupnim rezultatom 5:0 eliminirao Qarabag.

'UEFA-in nogometni odjel uložio je tisuće sati kako bi osmislio novi format, koristeći složene matematičke modele i algoritme za njegovu razvoj i optimizaciju,' stoji u službenom priopćenju UEFA-e.

Prva stvar koja će privući pažnju već nakon prvog kola jest ljestvica. U novom formatu postoji samo jedna ljestvica, koja će izgledati kao jedna velika skupina s 36 klubova. Do sada su ljestvice Lige prvaka bile organizirane u skupine s po četiri kluba, dok, primjerice, HNL ima ljestvicu s deset klubova, a najveće ljestvice s kojima smo navikli raditi su one u Premier ligi, La Ligi i Serie A, s po 20 klubova. U novom formatu Lige prvaka imat ćemo ljestvicu s 36 klubova, što će izgledati poput "stonoge" s 36 nogu. Broj utakmica u ligaškoj fazi povećan je s 96 na 144, dok je broj utakmica u nokaut-fazi povećan s 29 na 45. Ukupno, u novom formatu Lige prvaka bit će odigrano 64 utakmice više nego dosad.

Ako bismo novu Ligu prvaka zamišljali kao tradicionalnu nogometnu ligu u Europi, to bi značilo da bi se igrala 35 kola ili čak 70 kola, što bi zapravo predstavljalo neku vrstu Superlige. Međutim, ovako ćemo imati Ligu prvaka koja se sve više približava konceptu Superlige, iako UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin strogo odbacuje bilo kakvo povezivanje Lige prvaka s projektom Superlige.

S obzirom na to da je predviđeno osam kola, raspored je organiziran tako da će svi sudionici Lige prvaka provesti 'Božić u Europi'. Posljednja dva kola, naime, igraju se u siječnju. Novost je i uvođenje utakmica četvrtkom, konkretno u prvom kolu. UEFA je tijekom tog šestogodišnjeg procesa zaključila da je najbolje rješenje osigurati svaki od tri europska kupa vlastiti ekskluzivni tjedan. Ligi prvaka pripao je prvi europski tjedan, što znači da će se utakmice prvog kola igrati od 15. do 17. rujna, u tradicionalne utorak i srijedu, a iznimno taj tjedan, i u četvrtak. Europska liga započinje tjedan kasnije, i to će biti njezin ekskluzivni tjedan.