soudani ekskluzivno za tportal

Dinamov 'Mr. Derby' izdvojio je dvije jako emotivne pobjede nad Hajdukom: Sjećam se tog tjedna, otac mi je bio bolestan, nisam trenirao...

10.03.2022 u 06:37

Bionic
Reading

Dinamovi okršaji s najvećim hrvatskim klubovima, Hajdukom, Osijekom i Rijekom, bili su njegova velika inspiracija. Često je zabijao u njima, pa je El Arabi Hilal Soudani, najbolji igrač Hrvatski Telekom Prve lige 2017. godine, s pravom nosio nadimak 'Mr. Derby'

Ove subote od 18 sati (Arenasport 1, MAXtv) igra se najveći derbi hrvatskog nogometa. Na rasprodanom Poljudu četvrtoplasirani Hajduk dočekuje vodeći Dinamo, klub koji pred splitskim Bilima ima pet bodova prednosti.

S obzirom na to da je na vrhu tablice Hrvatski Telekom Prve lige velika gužva, ali i da je do kraja ostalo samo, za Dinamo i Hajduk, 11 utakmica (ostalim klubovima deset), jasno je da će svaki bod imati veliku težinu.

Svjestan je toga i El Arabi Hilal Soudani, Alžirac koji je pet sezona nosio Dinamov dres, a u kojem je osvojio četiri naslova prvaka i tri kupa te stigao do nagrade za najboljeg igrača lige u izboru kapetana hrvatskih prvoligaša.

Ovaj simpatični Alžirac javio se iz Saudijske Arabije, u kojoj igra za Damac, u društvu još jednog bivšeg dinamovca Domagoja Antolića.

'Moram priznati da baš uživam u svemu, zdrav sam, igram u dobroj formi, idu me i golovi, a liga je, po mom mišljenju, možda i najjača u Aziji.'

Kako to da vas nismo gledali u Afričkom kupu nacija, jer krajem 2021. godine igrali ste za Alžir u Arapskom kupu i osvojili ga?

'Ne znam zašto. Izbornik je odlučio tako, a ja se ne smijem miješati u njegove odluke.'

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Tko zna, da je Soudani bio na turniru, možda bi Alžir imao bolje rezultate, odnosno ne bi sa samo jednim bodom završio na dnu skupine i okončao prvenstvo već u prvoj fazi natjecanja.

Nego, stignete li pratiti HT Prvu ligu? Ipak ste bili ljubimac Dinamovih navijača.

'Kako da ne... Pratim, a kada god stignem, i gledam utakmice. Vidim da je ova sezona izuzetno izjednačena, što je jako dobro za sve jer se tako diže zanimanje za ligu. A onda je odmah bolje svima.'

  • +13
Dinamo - Šibenik (26. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dinamo ima tri protukandidata za naslov.

'Prijašnjih sezona imao je tek jednog, eventualno dva suparnika, ali ovo je nova dimenzija. I još su uvijek svi na nekoliko bodova. Tim prije što Dinamo i Hajduk imaju utakmicu manje, a dva se derbija igraju na Poljudu. Dakle sve se još može preokrenuti u kratkom periodu.'

U pravu ste, ali Hajduk bi praktički ispao iz utrke u slučaju Dinamove pobjede ove subote na Poljudu.

'Dinamo - Hajduk, Hajduk - Dinamo... To su derbiji s puno neizvjesnosti. I uvijek može završiti ovako ili onako. Međutim Dinamo je najiskusniji, sada se i oporavio nakon ispadanja iz Europske lige, odmorio se i spremio za uzbudljivu završnicu sezone i navijam za to da moj Dinamo na kraju bude prvak. Iako znam da će biti teško. Osobito ako Hajduk bude slavio. Ili ako pobijedi u obje poljudske utakmice. No Dinamo se zna nositi s pritiskom i vjerujem da će se uspjeti othrvati konkurenciji.'

Soudani je u tri navrata rješavao derbije protiv Hajduka u – sučevoj nadoknadi vremena. U sezoni 2014./15. u 90+1. i 90+4. asistirao je za potpun preokret i pobjedu 3:2, i to u utakmici u kojoj je bio trostruki asistent. Sljedeće godine zabio je u 90+5. u Maksimiru za pobjedu 2:1, a sezonu kasnije na Poljudu u 90+3. za pobjedu 1:0.

'Osobito mi ostaje u sjećanju pobjeda u Maksimiru, kada mi je otac bio bolestan, a ja cijeli tjedan nisam trenirao. No vratio sam se u Zagreb, ali dobio sam priliku u toj utakmici i zabio za pobjedu. Naravno, pamtim i tu pobjedu s Poljuda, kada mi je Amer Gojak servirao dugu loptu, a ja zabio i slavio s Boysima. Vjerujem da će tako biti i ove subote, jedino neka se dogovore tko će zabiti (ha, ha)', završio je dobro raspoloženi Soudani i otkrio nam da je u kontaktu s Arijanom Ademijem.

'Čujemo se. Istina, u posljednje vrijeme nisam mu htio smetati, ali i ovim putem želim mu što brži povratak na teren.'

Soudani se nalazi na petom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u službenim utakmicama protiv Hajduka. Postigao je sedam golova. Na vrhu je Franjo Mara Wölfl s 15 pogodaka, slijede August Lešnik i Slaven Zambata s po 12. Četvrto mjesto dijele Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop s po osam golova, dakle jedan više od Soudanija.