DINAMO U ELITI

Dosad neviđen ždrijeb; evo kad će Dinamo saznati suparnike u Ligi prvaka

28.08.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Dinamo je izborio grupnu fazu Lige prvaka! Hrvatski prvak je s ukupnih 5:0 prošao protiv azerbajdžanskog Qarabaga i plasira se među 36 najboljih momčadi Europe.

Ždrijeb Lige prvaka održat će se u četvrtak od 18 sati u Monacu, a odradit će ga računalo jer iz UEFA-e kažu da bi za korištenje starog ručnog sustava izvlačenja bilo potrebno gotovo 1000 loptica u više od 36 zdjelica te da bi ždrijeb trajao četiri sata.

Bit će četiri bubnja s po devet kuglica. Kada se ručno izvuče loptica iz prve posude, računalo će odmah odlučiti o osam dodijeljenih suparnika tom klubu. Kada se završi s jednim klubom, prijeći će na sljedeći i tako dalje.

Nebitno u kojem se potu nalazi pojedini klub jer će iz svakoga dobiti jednak broj suparnika, a klubovi iz iste zemlje ne mogu se međusobno natjecati.

Raspored utakmica ligaške faze natjecanja UEFA će objaviti u subotu 31. kolovoza, a svaki klub će igrati četiri utakmice kao domaćin i četiri kao gost.

Od ove sezone klubovi nisu više podijeljeni u skupine, svih 36 klubova je u istoj skupini i na kraju se gleda samo jedna tablica. Prvih osam s te tablice ide u osminu finala, a klubovi od 9. do 24. mjesta u play-off za osminu finala. Posljednjih osam klubova ispada iz Europe.

Zanimljivo, sve utakmice posljednjeg kola igrat će u isto vrijeme istog dana, u srijedu 29. siječnja. Iz UEFA-e su zaključili da će svih 18 utakmica odlučivati o plasmanu i podjeli novca.