LEGENDA PRESUDILA SVOJIMA

Drama na Wembleyu, Premiership dobio zadnjeg člana

27.05.2013 u 22:56

Bionic
Reading

U finalnoj utakmici doigravanja za plasman u Premiership, nogometaši Crystal Palacea pobijedili su u produžecima Watford s 1-0, te su izborili povratak u najjači razred engleskog nogometa nakon osam godina

Ian Holloway, menadžer koji je 2010. godine uveo momčad Blackpoola kroz doigravanje u Premierligu, isto to je tri godine kasnije učinio i s Crystal Palaceom. Do pobjede protiv Watforda, kluba kojeg vodi talijanski stručnjak Gianfranco Zola, nogometaši londonske momčadi stigli su zasluženo. Prema prikazanoj igri u osnovnom dijelu utakmice, pogotovo u drugom poluvremenu, Crystal Palace je zaslužio pobjedu i u 90 minuta igre.

Nakon vrlo opreznog prvog poluvremena, Crystal Palace je u nastavku bio puno opasniji, te je propustio nekoliko izglednih šansi. Manuel Almunia, španjolski vratar Watforda, u nekoliko je navrata spašavao svoju momčad.

Odlučujući trenuci utakmice dogodili su se u završnici prvog produžetka. Marco Cassetti zaustavio je prekršajem u svom kaznenom prostoru Wilfrieda Zahu. Kazneni udarac odlično je izveo 39-godišnji veteran Kevin Phillips, tukao je snažno u gornji kut. Almunia je pročitao stranu, ali svejedno ništa nije mogao učiniti. Nekadašnji engleski reprezentativac Kevin Phillips je, tako, zabio odlučujući gol protiv kluba u kojemu je odigrao prve zapažene utakmice, od 1994. do 1997. godine igrao je za Watford.


Čovjek odluke za Crystal Palace u ovom je doigravanju bio 20-godišnji Wilfried Zaha, napadač rođen u Obali Bjelokosti koji je prošle godine debitirao za englesku seniorsku reprezentaciju u prijateljskoj utakmici protiv Švedske. U siječnju ga je za 15 milijuna funti, kako procjenjuju engleski mediji, kupio Manchester United, ali ga je ostavio na posudbi u Crystal Palaceu do kraja ove sezone. 'Crvenim vragovima' će se priključiti od iduće sezone.

Zaha je u polufinalu protiv Brighton Hove&Albiona zabio oba gola u gostujućoj pobjedi svoje momčadi 2-0, nakon što je prvi ogled završio 0-0, a sada je u finalu protiv Watforda iznudio ključni penal.

Doigravanje za Premiership, finale:

Crystal Palace – Watford 1-0 u produžecima (Phillips 105+1)

Trenutak odluke pred 82 tisuće navijača na Wembleyu