ima svoj stav

Enes Kanter, kojeg su u Turskoj optužili za terorizam, dobio američko državljanstvo i promijenio ime; evo kako se sada preziva i zašto!

29.11.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Košarkaški centar turskih korijena Enes Kanter, koji je rođen u Švicarskoj, a igra za NBA momčad Boston Celtics, primio je američko državljanstvo

Osim toga, promijenio je ime i dodao riječ Freedom, što mu je sud odobrio. Tako će se od sada zvati Enes Kanter Freedom, što znači da će mu Freedom biti prezime, a Kanter srednje ime.

>> Totalni kaos u Kini zbog NBA zvijezde i podrške Tibetu, a u neviđenim problemima je i trofejni klub za koji igra; već su ga optužili i za terorizam, a zna se i zašto

Enes Kanter je poznat po zauzimanju za ljudska prava, a i oštar je kritičar turskog predsjednik Recepa Tayyipa Erdogana. Zbog toga mu je Turska 2017. oduzela putovnicu i ostao je bez državljanstva.

Zbog toga Turska traži njegovo izručenje pod optužbom da pripada naoružanoj terorističkoj skupini, a otprije je poznato to da je zbog Kanterovih stavova puno problema u Turskoj imala i njegova obitelj. Otac mu je zbog toga uhićen i završio je u zatvoru.

Nešto kasnije je svojom potporom pokretu Slobodni Tibet razljutio i kineske vlasti, a predsjednika Kine Xi Jinpinga nazvao je brutalnim diktatorom.

'Bezdušni kineski diktatore Xi Jinpingu i kineska Komunistička partijo, pozivam vas pred čitavim svijetom - zatvorite robovske radne logore i oslobodite Ujgure! Zaustavite genocid odmah!' objavio je nedavno Kanter te svojim novim prezimenom šalje jasnu poruku.