Mnogi bi majera

Europski velikani stali u red za Dinamovu desetku i 'novog Luku Modrića', ali postoje barem dva itekako dobra razloga da ih Zoran Mamić sve odbije

07.12.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Dinamo je na impresivan način, bez primljenog gola u pet utakmica po skupinama, izborio 16-inu finala nogometne Europske lige. Kolo prije kraja osigurao je i prvo mjesto, a Mamićeva je momčad zaslužila respekt u europskoj konkurenciji. Osim toga, i na domaćim terenima igraju dobro. S time da sada imaju i žešću konkurenciju, pa će se od 'modrih' igrača i u nastavku sezone tražiti maksimum

Dinamo je po drugi put u tri sezone prezimio u Europi. Prije dvije sezone, pod vodstvom Nenada Bjelice prošao je skupinu u kojoj su bili Anderlecht, Fenerbahče i Spartak iz Trnave. Prošle sezone, Dinamo je pod Bjeličinim vodstvom skoro 'prezimio' i u Ligi prvaka. Međutim, konfuzna završnica dvoboja sa Šahtarom i remi 3:3, ipak su uskratili i taj europski iskorak.

No, ovog puta, Dinamo opet raste kroz Europsku ligu, pod vodstvom trenera Zorana Mamića, koji je s nekim novim mladim igračima, kapetanom u top-izdanju i probuđenim Petkovićem, na još impresivniji način, uz učinak kojeg ove sezone nije napravio ni jedan klub u natjecanjima po skupini, potvrdio da se u Dinamu i dalje dobro radi.

Naravno, sve to itekako se prati i u jačim klubovima, koji znaju da se u Dinamovoj svlačionici uvijek nalaze vrijedni eksponati.

Na konto prijašnjih sezona, vrtoglave su iznose u maksimirsku blagajnu donijeli Dani Olmo te Joško Gvardiol, a već sada je izvjesno da će novi veliki milijunski iznos stići kada će Maksimir napuštati Lovro Majer.

Naime, kako pišu Sportske novosti, za Dinamovu desetku, koju talijanski mediji uspoređuju čak i s Lukom Modrićem, itekako je 'zagrizao' AC Milan.

Isti izvor barata i imenima zainteresiranih klubova, poput Borussije iz Dortmunda, Leicestera, te dva kluba iz Primere, Seville i Real Sociedada.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Ono što Dinamu u ovom trenutku ne ide na ruku jest činjenica da je tržišna vrijednost Lovri Majeru prema Transfermarktu, portalu itekako dobro upućenom u kretanja na nogometnom tržištu 'tek' 2,5 milijuna eura, ali i da je kupovna moć klubova, s obzirom na krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, puno slabija nego prijašnjih sezona.

Dakle, Dinamo bi, ako će baš ići za prodajom ovog plemenitog igrača, zaraditi puno manje nego što bi - jer se nadamo da će cijelo, a ne samo nogometno tržište - živnuti kroz par mjeseci, zaradio da ga proda recimo na ljeto.

Kako sada stvari stoje, Dinamo bi već kroz koji tjedan mogao ostati bez Joška Gvardiola, koji je trenutno u Dinamovoj svlačionici, ali samo kao posuđeni igrač RB Leipziga, pa bi Majerovim odlaskom Mamić ostao bez još jednog kvalitetnog igrača. Drugim riječima, 'modri' bi u eliminacijskom dijelu sezone u Europskoj ligi, a sigurni smo da Dinamov trener želi nadmašiti svog prethodnika, pa stići barem do četvrtfinala tog natjecanja, imao ipak znatno slabiji kadar nego sada.

Osim toga, Majer je već i sâm u nekoliko navrata iskazivao 'mudrost' i nije se zalijetao za prvim ponudama, već se razvijao kroz Dinamo, pa smo sigurni da bi imao strpljenja barem još šest mjeseci, to jest najmanje do ljeta, uživati u povjerenju kojeg dobiva.

  • +19
Feyenoord - Dinamo, 5. kolo Europske lige, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: PIETER STAN DE JONGE