OVAKO STOJE STVARI

Evo koliko će Donna Vekić dobiti od države za osvojeno olimpijsko srebro

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 03.08.2024 18:48
  • Objavljeno 03.08.2024 u 18:30
Bionic
Reading

Donna Vekić je poražena u finalu ženskog teniskog olimpijskog turnira od Kineskinje Qinwen Zheng 0:2 (2:6, ) te sa srebrno medaljom završava vrlo naporan i uspješan nastup u Parizu.

Donna Vekić je poražena u finalu ženskog teniskog olimpijskog turnira od Kineskinje Qinwen Zheng 0:2 (2:6, 3:6 ) te sa srebrno medaljom završava vrlo naporan i uspješan nastup u Parizu.

Hrvatska tako i službeno ima četiri medalje. Zlato su osvojili veslačka braća Valent i Martin Sinković te džudašica Barbara Matić, a broncu strijelac Miran Maričić.

Za ovaj uspjeh Donna će od države dobiti 26 tisuća eura. Usporedbe radi recimo kako joj je polufinale Wimbledona donijelo nagradu od 846 tisuća eura.

Podsjetimo, od navršenih 45 godina osvajači medalja imaju pravo na sportsku mirovinu čija se visina kreće od 40 do 100 posto hrvatske prosječne neto plaće, ovisno o broju osvojenih medalja i jačini natjecanja na kojem su osvojene.

Osim što je postala prva tenisačica koja je Hrvatskoj donijela olimpijsko odličje, Vekić je postala tek druga tenisačica u povijesti koja je u polufinalu Olimpijskih igara osvojila set sa 6:0. Prije nje, to je uspjelo samo legendarnoj Steffi Graf, koja je 1988. godine u polufinalu sa 6:2, 6:0 svladala Amerikanku Zinu Garrison.

  • +10
Donna Vekić - Qinwen Zheng, finale Olimpijskih igara (3.8.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Podsjetimo, ovo je šesta teniska olimpijska medalja za hrvatski tenis, nakon bronci Gorana Ivaniševića u singlu i paru s Goranom Prpićem iz Barcelone 1992., bronce Marija Ančića i Ivana Ljubičića iz Atene 2004., zlata Nikole Mektića i Mate Pavića iz Tokija 2021. te srebra Marina Čilića i Ivana Dodiga također iz Tokija.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal