SENZACIJA U MALEZIJI

Ferrari čudesan, Vettel potukao moćne Mercedese!

30.03.2015 u 10:41

  • +7

Formula 1, Velika nagrada Malezije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters / Olivia Harris

Bionic
Reading

Sebastian Vettel po četvrti je put u karijeri slavio na Velikoj nagradi Malezije, pobijedivši za volanom Ferrarija Lewisa Hamiltona i Nico Rosberga...

Potpunoj dominaciji Mercedesa čini se da je došao kraj. Trideset sekundi prednosti koje su imale 'srebrne strijelce' u Melbourneu isparile su ove nedjelje na stazi Sepang, a Sebastian Vettel ostvario je pobjedu već u svojoj drugoj utrci za volanom Ferrarija, najavivši borbu za titulu prvaka ove sezone.

Njemački 27-godišnji šampion startao je drugi u Maleziji te već na početku pokazao da može držati priključak s Mercedesom Lewisa Hamiltona. A kada je nakon pet krugova izašao sigurnosni automobil zbog izlijetanja Ericssona, u Ferrariju su povukli pravu odluku i ostali na stazi, dok su Hamilton i Rosberg otišli u boks promijeniti gume.

Vettel je u toj fazi utrke došao do prednosti od deset sekundi koju je zatim još i povećao, a njegov se bolid puno bolje nosio s potrošnjom guma od konkurencije. U završnoj fazi Hamilton se pokušao vratiti, no ostao je predaleko i morao se zadovoljiti drugim mjestom. Nico Rosberg završio je treći.

Bila je to prva pobjeda Ferrarija nakon gotovo dvije godine te dokaz da su obavili sjajan posao tijekom zime. Vettel je postao najuspješniji vozač u Maleziji svih vremena te stigao do ukupno 40. pobjede u karijeri.

Kimi Raikkonen unatoč probušenoj gumi u ranoj fazi utrke završio je za Ferrari na četvrtom mjestu, ispred Williamsa Bottasa i Masse. Nizozemski tinedjžer Max Verstappen bio je za Toro Rosso odličan sedmi, ispred kolege Carlosa Sainza, dok se A momčad 'bikova' za koju voze Kvjat i Ricciardo morala zadovoljiti devetim i desetim mjestom.

Fernando Alonso vratio se ovaj vikend na stazu i rano odustao u sporom McLarenu, kao i timski kolega Jenson Button.

U ukupnom poretku Hamilton ima tri boda više od Vettela i deset od Rosberga. Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Kini.

Rezultati VN Malezije:

1. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 1:41:05.793
2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) +08.569
3. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) +12.310
4. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) +53.822
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes) +1:10.409
6. Felipe Massa (Bra/Williams-Mercedes) +1:13.586
7. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso-Renault) +1:39.085
8. Carlos Sainz Jr (Špa/Toro Rosso-Renault) 1 krug
9. Danil Kvjat (Rus/RedBull-Renault) 1 krug
10. Daniel Ricciardo (Aus/RedBull-Renault) 1 krug

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 43
2. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 40
3. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 33
4. Felipe Massa (Bra/Williams) 20
5. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) 12

Ukupni poredak konstruktora:

1. Mercedes 76
2. Ferrari 52
3. Williams-Mercedes 30
4. Sauber-Ferrari 14
5. Toro Rosso-Renault 12