SKUPINA F

[FOTO] Veličanstvena Hrvatska pregazila Kanadu i vratila nas u nezaboravno ljeto 2018. godine

Bionic
Reading

Iako je već u drugoj minuti primila gol, Hrvatska je sjajno odgovorila i već do poluvremena stigla do vodstva 2:1 protiv Kanade. U nastavku je Dalićeva momčad zabila još dva gola za ukupnu pobjedu 4:1 u drugom kolu F skupine, a koja je našu reprezentaciju i odvela na vrh tablice. Iako su svi odigrali odlično, posebno su se istaknuli strijelci, Andrej Kramarić s dva gola te Marko Livaja.

Ponukan lošijom napadačkom igrom u utakmici protiv Maroka, izbornik Zlatko Dalić u ogled protiv Kanade krenuo je još otvorenije, odnosno praktički s dva napadača. Umjesto rekonvalescenta Nikole Vlašića, na desnom je boku zaigrao Andrej Kramarić, dok je u 'špici' priliku dobio Marko Livaja.

Međutim, početak nije mogao biti šokantniji. Kanađani su poveli već u drugoj minuti, nakon akcije koja je krenula preko Borjana, lopta je stigla do Buchanana, a njegov ubačaj, pokraj Juranovića u gol je spremio Alphonso Davies.

Iako je to bio početak kakvog nitko nije očekivao, naši su se brzo pribrali, te su do pete minute već dva puta stigli u suparnički 16-erac.

Ono što se odmah vidjelo bila je igra u sredini terena. Sad su naši kreativci, Kovačić, Modrić i Brozović, bili puno aktivniji, baš kao i Perišić, koji je jurišao po lijevoj strani.

U 17. minuti Hrvatska je prvi put ozbiljnije zaprijetila, no Borjan je ostao pribran te je uspio izbiti loptu.

Lijepu akciju vidjeli smo i u 22. minuti. Kovačić se prošetao dobrih 20-tak metara i uposlio je Livaju. Nažalost, ovog puta lopta mu je pobjegla s noge.

U 26. minuti Hrvatska je uspjela zabiti gol. No, Livaja je prije odigravanja duplog pasa prema strijelcu Kramariću bio u zaleđu, pa su suci opravdano poništili pogodak.

Pritisak Hrvatske bio je sve veći, sve jači… U 35. minuti Livaja je nakon Kovačićevog proigravanja izašao na 12 metara od gola, ali ovog puta je Borjan izašao kao pobjednik.

I s takvom igrom – bilo je pitanje trenutka kada će stići pogodak. Kovačić je dodao Perišiću, ovaj iz prve do Kramarića, a napadač Hoffenheima također iz prve – u suprotni kut za 1:1.

Naravno, kako je Hrvatska igrala, a posebno Kramarić, bilo je samo pitanje trenutka kada će pasti drugi pogodak, I stigao je u 44. minuti. Livaja je sjajno pospremio Kramarićevo proigravanje za 2:1.

Osjetila se lakoća u igri naših, sve im je polazilo od noge, i bilo je pravo zadovoljstvo gledati lijepe akcije hrvatskih nogometaša.

  • +33
SP Katar: Hrvatska - Kanada Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

S obzirom na to kako je Hrvatska završila prvi dio, Dalić nije imao potrebe ništa mijenjati. Barem ne na početku nastavka. Za razliku od Johna Herdmana, koji je uveo Osorija i Konea, a izvadio Larina i Eustaquija.

No, predah je očito dobro došao i Kanađanima. Nakon što su potonuli tamo negdje od 15. minute, sad su oni prvi zaprijetili. Osorio je oprobao udarac, nije bilo loše, ali ni precizno.

Nažalost, neprecizan je bio i Kramarićev pokušaj u 54. minuti, do kojeg je došao nakon odličnog Modrićevog proigravanja. Mogao je Kramarić odvesti Hrvatsku na dva gola razlike i praktički riješiti utakmicu. Ovako je ostalo neizvjesno. U rezultatskom smislu.

Zato smo i zadrhtali u 56. minuti kada je Buchanan zaprijetio iz daljine. Livaković se morao ispružiti kako bi spriječio izjednačenje.

U 60. minuti Dalić je odlučio osvježiti momčad, ali nije išao na čuvanje rezultata, već je umjesto Livaje u igru poslao Petkovića.

Osvježeni Kanađani nastavili su u svom stilu, trkački maksimalno angažirani, ali bez konkretne završnice. A to je ostavljalo prostora za proigravanja prema našim napadačima. Prvo takvo u 67. minuti, nakon Kovačićevog dodavanja nije iskoristio Petković. Međutim, tri minute kasnije, imali smo razloga za novo slavlje.

Perišić je preciznom loptom pronašao Kramarića. A ovaj je lijevom nogom, s desne strane pogodio suprotni kut za velikih 3:1.

Vrlo brzo nakon gola, Kramarić je zamijenjen, jer očito je Dalić svjestan da će mu Andrej takav trebati i u ogledu protiv Belgije.

U završnici dvoboja, kad je već sve bilo riješeno, Dalić je izvukao i Modrića, Kovačića i Perišića, a uveo Majera, Oršića i Pašalića.

Na kraju je Lovro Majer golom za 4:1 zaključio sjajnu predstavu hrvatske reprezentacije.

Standings provided by Sofascore

Više pročitajte OVDJE.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal